Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
suda.jpg

Milliseid uuringuid südameprobleemide korral tehakse?

Üks tuntumaid südameuuringuid on kahtlemata EKG, millega seoses mainivad arstid sageli ka siinusrütmi. Mida siinusrütm aga tegelikult tähendab ja mida erinevate südameuuringutega teada saadakse?

Ida-Tallinna Keskhaigla Südamekeskuse juhataja dr Heli Kaljusaar selgitab, et kui arst ütleb, et südamel on ilus siinusrütm, siis tähendab see seda, et südame rütmikeskus teeb oma tööd korralikult ja kõik on hästi. „Südame siinussõlm on meie südame rütmigeneraator ehk nii-öelda elektrijaam, mis annab välja elektrilised impulsid, mis liiguvad läbi atrioventikulaarsõlme vatsakestesse, nii et süda tõmbub kokku. See on see, mida tajume pulsilainena.“

Dr Kaljusaar toob normaalsest siinusrütmist visuaalse näite: „Kui viskame vette ühe kivikese, tekivad selle ümber korrapärased ringid. Südamega on sama moodi, impulss liigub mööda südant laiali. Südame virvendusarütmia puhul oleks sama metafoori kasutades nii, et viskame korraga vette peotäie kivikesi, mille ümber tekib palju ringe, mis hakkavad üksteist segama.“

Lisaks saab EKG-uuringuga selgitada välja, kas inimesel on isheemia, kas ta on põdenud infarkti, ega ta südamelihas pole paksenenud ehk hüpertrofeerunud. Dr Kaljusaar meenutab, et ajal, mil muid kaasaegseid uuringumeetodeid veel ei olnud, kasutati EKGd väga erinevate diagnooside täpsustamiseks või kinnitamiseks. Tänapäeval täiendatakse EKGd muude uuringumeetoditega, ent see on südamehaiguste diagnostikas siiski esimene uuring, mis tehakse.

EKG-Holter tehakse siis, kui inimene tunneb südame vahelööke, puperdamist või pause. See uuring võimaldab südamerütmi jälgida ja salvestada 24 tunni või ka 72 tunni vältel.

Koormustest, mis on praegu sageli ka sportlaste tervisepakettide või töötervishoiupakettide osa, töötati algselt välja südame isheemiatõve diagnoosimiseks. Seda tehakse stenokardiliste vaevuste või rindkerevalude kaebuste korral, kusjuures samal ajal hinnatakse ka EKGd. Arst jälgib siin, kas koormusel tekivad valud või muud sümptomid, näiteks rütmihäired. Samuti jälgitakse vererõhu muutusi ning lähtepulsi taastumise kiirust – mida treenitum on inimene, seda kiiremini pärast koormust lähtepulss taastub. Juba diagnoosiga südamehaigetel võimaldab koormustest anda soovitusi tervisespordi tegemiseks.

Allikas: Virtuaalkliinik.ee

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud