Teisipäev , 30 aprill 2024
Erakorralised uudised
vaktsiin

Sotsiaalkomisjon arutas vaktsineerimise korraldamist ja sellega seotud probleeme

Sotsiaalkomisjon arutas vaktsineerimise korraldamist ja sellega seotud probleeme

Riigikogu sotsiaalkomisjoni tänasel erakorralisel videoistungil käsitleti asjaomaste asutuste esindajate osavõtul COVID-19 vaktsineerimise käiku, koroonaviiruse uute tüvede tuvastamist ja leviku piiramist Eestis ning Terviseameti külmlaos kasutuskõlbmatuks muutunud vaktsiini ja ravimi varudega seotud küsimusi.

Sotsiaalkomisjoni esimehe Siret Kotka sõnul tõi komisjonis toimunud arutelu esile vaktsineerimise korraldamise, uute tüvede tuvastamise ja vaktsiinide hoiustamisega seotud sõlmküsimused. Komisjoni istungil toonitati, et probleemide lahendamiseks on vaja kiiresti laiendada vaktsineerimisvõimalusi ja tõsta tempot, kaasata erasektorit, parandada teavitustööd ning tõhustada piirikontrolli viiruse leviku tõkestamiseks.



„Viimaste päevade andmed näitavad, et koroonaviirusesse haigestumise langustrend on peatunud ja taas on alanud tõus. Vaktsineerimise tempo tõstmine ja kontrolli tõhustamine nõuavad kiiret ja otsustavat tegutsemist,“ ütles Kotka. Ta lisas, et komisjonis toimunud arutelu käigus tõid asjaosalised välja meetmed vaktsineerimise ulatuse ja tempokaks laiendamiseks, et jõuda püsitatud eesmärgini vaktsineerida 70 protsenti elanikkonnast sügise alguseks. Käesoleval ajal on vaktsineeritud 43,5 protsenti elanikkonnast.

Komisjoni istungil kinnitati, et Terviseamet on käesoleval ajal ravimite hoidmine ja säilitamine kontrolli all. Terviseameti külmlaos kasutuskõlbmatuks muutunud vaktsiini ja ravimi varudega seotud probleemide lahendamisse ja hinnangute andmisse peab tooma selguse riigisekretäri juhitav komisjon. Pärast seda saab anda adekvaatne hinnang tekkinud olukorrale.

Sotsiaalkomisjoni aseesimehe Helmen Küti hinnangul ei saa olla rahul vaktsineerimise korraldamisega. „Oleme pidevalt juhtinud tähelepanu puudulikule teavitusele ja toimiva vaktsineerimiskava puudumisele. Viivitamatult tuleb lahti saada kaootilisest tegevusest, ebaselgetest sõnumitest ja luua selge ning toimiv süsteem. Ilma selleta ei suuda me vastu seista kroonviiruse uute tüvede pealetungile,“ ütles Kütt. Ta lisas, et erilist tähelepanu tuleb pöörata piirikontrolli tugevdamisele kõrge nakatavusnäitajatega riikidest saabunute suhtes. „Sotsiaalkomisjon peab kindlasti uuesti kogunema, kui riigisekretäri juhitud komisjon on teinud kokkuvõtted, sest see rahaline kahju rääkimata mainekahjust ei tohi jääda lihtsalt fakti konstateerimiseks,“ sõnas Kütt.



Komisjoni istungil osalesid ja andsid selgitusi tervise- ja tööminister Tanel Kiik, Sotsiaalministeeriumi kantsler Marika Priske, Sotsiaalministeeriumist terviseala asekantsler Maris Jesse, COVID-19 vaktsineerimise korraldamise töörühma juht Marek Seer, Terviseameti peadirektor Üllar Lanno, Riigi Kinnisvara Aktsiaseltsi juhatuse esimees Kati Kusmin, Politsei-ja Piirivalveameti piirivalveosakonna piirihaldusbüroo juht Eve Kalmus, Siseministeeriumi sisejulgeoleku-, korrakaitse- ja migratsioonipoliitika asekantsler Veiko Kommusaar ning Riigikantselei nõunik Triin Raag.

Vaata ka:

rotaviirus min

Dr Marje Oona: viirusnakkuste leevendamiseks piisab kodustest ravivõtetest

Sügis on käes ja järjest rohkem tabavad meid erinevad viirusnakkused. Tartu Ülikooli peremeditsiini kaasprofessor dr