Thursday , 19 September 2024
Blue Breaking News YouTube Channel Art
www.minuaeg.com

WHO peadirektor kuulutas ahvirõugete puhangu rahvusvahelise tähtsusega rahvatervise hädaolukorraks.

WHO peadirektor dr Tedros Adhanom Ghebreyesus on määranud, et ahvirõugete (mpox) juhtumite tõus Kongo Demokraatlikus Vabariigis (KDV) ja üha suuremas arvus Aafrika riikides kujutab endast rahvusvahelise tähtsusega rahvatervise hädaolukorda (PHEIC) vastavalt rahvusvahelistele tervise-eeskirjadele (2005) (IHR).

Dr Tedrose avaldus tehti IHR-i erakorralise komitee sõltumatute ekspertide nõuandel, kes kohtusid varem samal päeval, et läbi vaadata WHO ja mõjutatud riikide ekspertide esitatud andmed. Komitee teatas peadirektorile, et nad peavad mpox-i juhtumite tõusu rahvusvahelise tähtsusega hädaolukorraks, millel on potentsiaal levida edasi teistesse Aafrika riikidesse ja võib-olla ka väljapoole Aafrika mandrit.

Peadirektor jagab komitee kohtumise aruannet ja annab komitee nõuannete põhjal välja ajutised soovitused riikidele.

PHEIC-i väljakuulutamisel ütles dr Tedros: “Uue mpox-tüübi ilmumine, selle kiire levik KDV idapoolsetes piirkondades ja juhtumite teatamine mitmes naaberriigis on väga murettekitav. Lisaks teiste mpox-tüüpide puhangutele KDV-s ja teistes Aafrika riikides on selge, et nende puhangute peatamiseks ja elude päästmiseks on vaja koordineeritud rahvusvahelist reageerimist.”

WHO Aafrika piirkonna direktor dr Matshidiso Moeti ütles: „Olulised jõupingutused on juba käimas tihedas koostöös kogukondade ja valitsustega ning meie meeskonnad töötavad esirinnas, et tugevdada meetmeid mpox-i leviku piiramiseks. Viiruse kasvava levikuga suurendame rahvusvahelist koordineeritud tegevust, et toetada riike puhangute lõpetamisel.”

Komitee esimees professor Dimie Ogoina ütles: „Praegune mpox-i juhtumite tõus mõnes Aafrika osas koos uue seksuaalsel teel leviva ahvirõugete viiruse tüve levikuga on hädaolukord mitte ainult Aafrikale, vaid kogu maailmale. Mpox, mis pärineb Aafrikast, jäeti seal tähelepanuta ja põhjustas hiljem 2022. aastal globaalse puhangu. On aeg tegutseda otsustavalt, et vältida ajaloo kordumist.”

See PHEIC-i määramine on teine kahe aasta jooksul, mis on seotud mpox-iga. Orthopoxvirus’e põhjustatud mpox tuvastati inimestel esmakordselt 1970. aastal KDV-s. Haigust peetakse endeemiliseks Kesk- ja Lääne-Aafrika riikides.

  1. aasta juulis kuulutati mpox-i mitme riigi puhang PHEIC-iks, kuna see levis kiiresti seksuaalse kontakti kaudu paljudes riikides, kus viirust varem ei olnud nähtud. See PHEIC kuulutati lõppenuks 2023. aasta mais pärast püsivat globaalsete juhtumite arvu vähenemist.

Mpox-i juhtumeid on KDV-s teatatud juba üle kümnendi ja teatatud juhtumite arv on selle aja jooksul järk-järgult kasvanud. Eelmisel aastal suurenes teatatud juhtumite arv märkimisväärselt ning juba tänavu teatatud juhtumite arv on ületanud eelmise aasta koguarvu, ületades 15 600 juhtumit ja 537 surmajuhtumit.

Eelmisel aastal ilmnenud ja kiiresti leviv uus viirusetüvi KDV-s, tüüp 1b, mis näib levivat peamiselt seksuaalsete võrgustike kaudu, ja selle tuvastamine naaberriikides on eriti murettekitav ning üks peamisi põhjuseid PHEIC-i väljakuulutamiseks.

Viimase kuu jooksul on KDV-d ümbritsevates neljas riigis, kus mpox-i varem ei ole teatatud – Burundi, Keenia, Rwanda ja Uganda – teatatud üle 100 laboratoorselt kinnitatud tüüp 1b juhtumi. Ekspertide arvates on juhtumite tegelik arv suurem, kuna suurt osa kliiniliselt sobivatest juhtumitest ei ole testitud.

Mitmesuguseid erinevate mpox-tüüpide puhanguid on esinenud erinevates riikides, erinevate levimisviiside ja erineva riskitasemega.

Kaks vaktsiini, mida praegu mpox-i puhul kasutatakse, on WHO immuniseerimise strateegilise nõuanderühma soovitatud ning need on heaks kiitnud WHO poolt tunnustatud riiklikud reguleerivad asutused ja ka üksikriigid, sealhulgas Nigeeria ja KDV.

Eelmisel nädalal käivitas peadirektor mpox-i vaktsiinide erakorralise kasutamise loetellu lisamise protsessi, mis kiirendab vaktsiinide kättesaadavust madalama sissetulekuga riikides, kus ei ole veel oma riiklikku regulatiivset heakskiitu välja antud. Erakorraline kasutamise loetelu võimaldab ka partneritel, sealhulgas Gav’il ja UNICEF’il, hankida vaktsiine jaotamiseks.

WHO töötab koos riikide ja vaktsiinitootjatega võimalike vaktsiinide annetuste üle ning koordineerib tegevust partneritega ajutise meditsiiniliste vastumeetmete võrgustiku kaudu, et hõlbustada võrdset juurdepääsu vaktsiinidele, ravimitele, diagnostikavahenditele ja muudele tööriistadele.

WHO prognoosib, et järelevalve, valmisoleku ja reageerimise tegevuste toetamiseks on viivitamatu rahastamise vajadus esialgu 15 miljonit USA dollarit. Organisatsiooni kolme tasandi vajaduste hindamine on pooleli.

Viivitamatuks ulatuse suurendamiseks on WHO eraldanud WHO hädaolukordade reservfondist 1,45 miljonit USA dollarit ja võib lähipäevil vajada täiendavate vahendite eraldamist. Organisatsioon palub annetajatel rahastada mpox-i reageerimise täielikku ulatust.

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Eesti toetab Hiina elektriautodele tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

Täna kinnitas valitsus Eesti seisukohad Hiinas toodetud elektriautode tollimaksu osas. Eesti pooldab tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane