Thursday , 19 September 2024
minuaeg.com uudised
www.minuaeg.com

Eesti pidas Rumeeniaga julgeolekuteemadel strateegilist dialoogi

Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov ja kaitseministeeriumi kantsler Kusti Salm võõrustasid 5.–6. märtsil Rumeenia välisministeeriumi ja kaitseministeeriumi kolleege strateegilise dialoogi formaadis. Arutelude peamiseks teemaks oli Euroopa ning alliansi kaitse- ja julgeolekupoliitika, lähenev NATO Washingtoni tippkohtumine ja Venemaa sõda Ukraina vastu. Kahepäevase kohtumise raames toimusid ka regiooni julgeolekubriifingud ning külastati Tapa sõjaväebaasi.

Kaitse- ja julgeolekupoliitika arutelul keskenduti idapiiri tugevdamisele ning Euroopa ja NATO reaalse kaitsevõime suurendamise küsimustele. „NATO ja Euroopa Liidu idapiiri riikidel on sarnane geopoliitiline reaalsus ja tunnetus,“ ütles kantsler Vseviov. „Selliste riikide omavaheline koostöö ja sidemete tugevdamine on regiooni julgeolekupoliitikale vältimatult tähtis.“

„Jätkuv Venemaa agressioonisõda Ukrainas on eurooplastel meelel ja keelel Läänemerest Musta mereni. Rumeenia on Eestile oluline partner ja NATO liitlane. Mul on hea meel, et saime arutada kaitsekoostööd ja jagada omavahel seisukohti enne kiirelt lähenevat Washingtoni tippkohtumist,“ ütles kantsler Salm.

„Oleme Ukraina sõjas kriitilises punktis, kus Euroopa julgeoleku ja vabaduse eest võitlev Ukraina vajab kiiresti meie tuge just ennekõike relvaabi näol. On tähtis, et nii riigid eraldi kui ka Euroopa Liit võtaksid kiiresti vastu otsuseid, mis aitavad Ukrainal selle sõda võita,“ ütles Vseviov.  

Lisaks rõhutati, et NATO Washingtoni tippkohtumine peab tooma Ukrainale selgemad sõnumid ja konkreetsemad sammud allianssiga ühinemise teekonnal. „Me ei tohi Vilniuse tippkohtumisse takerduda ning peame Ukraina ühinemisprotsessis kiiremini edasi liikuma,“ rõhutas Vseviov.

Tapa sõjaväelinnakus tutvustas diviisiülem kindralmajor Veiko-Vello Palm Rumeenia kolleegidele Eesti ja liitlaste võimekust kaitsta NATO ja Euroopa Liidu idapiiri.

Tegemist oli esimese strateegilise dialoogi formaadis kohtumisega Eesti ja Rumeenia vahel.

Rumeenia delegatsiooni juhtisid välisministeeriumi strateegiliste küsimuste riigisekretär Ana Tinca ja kaitseministeeriumi kaitsepoliitika asekantsler kindralmajor Mihail Iancu. Tegemist oli Rumeenia välisministeeriumi uue riigisekretäri Ana Tinca esimese välisvisiidiga.

Vaata ka:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane

loto

Loto Horoskoop – Reede 20 september 2024

Loto horoskoop reedeks, 20. september 2024, toob igale tähemärgile soovitusi, kuidas läheneda loteriivõitudele ja rahaasjadele: