Saturday , 21 September 2024
Erakorralised uudised
rotaviirus min

Stanfordi Teadlased Avastavad Tundmatud RNA-Genoomid: Uus Viiruselaadsete Eluvormide Klass Inimese Mikrobiomis

Stanfordi Ülikooli teadlaste rühm avastas geenijärjestuste andmebaase uurides suure hulga teadusmaailmale tundmatuid RNA-põhiseid genoome, mis esindavad uut viiruselaadsete eluvormide klassi. Nimetatud geenimaterjal, mille autorid on ristinud “obeliskideks”, on leitud inimese suu- ja soolebakteritest, avardades meie arusaama mikroobide genoomilisest mitmekesisusest.

Bioloogidele pakub tohutu geenijärjestuste andmebaas võimalust avastada taimede, loomade ja mikroobide pärilikkusaineid, tuues esile ootamatuid leide. Hiljuti avalikustas rahvusvaheline teadlaste meeskond uue viiruselaadsete organismide tüübi, mis on kohanud inimese suu- ja soolebakteritega, nagu teatas Science News. Neid unikaalseid eluvorme, mida töörühm nimetab obeliskideks, iseloomustab rõngakujulise RNA genoom, levinud üle maailma.

Ohio Osariigiülikooli mikrobioloog Matthew Sullivan märkis, et kuigi obeliskide mõju inimeste tervisele on veel teadmata, võivad need mõjutada bakterite geenide avaldumist, mis omakorda võib mõjutada inimese genoome.

Erinevalt enamikust teadaolevatest viirustest, mis sisaldavad RNA või DNA genoome, koosnevad obeliskid ainult RNA-st ja on keerukamad kui viroidid – lihtsaimad teadaolevad nakkusvõimelised RNA vormid, mis mõjutavad taimi. Obeliskid toodavad RNA paljundamise eest vastutavaid valke, kuid erinevalt viirustest ei osale need viiruskesta-valkude loomises.

Stanfordi bioloog Andrew Fire ja tema kolleegid töötasid välja spetsiaalse tarkvara, et analüüsida inimese mikrobiomi andmebaase, otsides rõngakujulisi RNA-järjestusi. Nad leidsid ligikaudu 30 000 unikaalset RNA-silmust, igaüks esindamas erinevat obeliski tüüpi, mis viitab nende genoomide märkimisväärsele mitmekesisusele.

Leitud järjestused viitavad, et obeliskid võivad mõjutada mitte ainult inimeste, vaid ka muude eluvormide mikrobioome, moodustades uue ja senitundmatu RNA klassi. See avastus toob esile viiruste maailma avastamata sügavuse ja viitab, et viirused võivad areneda keerukamaks või olla taandarenenud vormid, nagu märgib Riikliku Lawrence Berkeley laboratooriumi arvutusbioloog Simon Roux.

Teadustöö, mille sõltumatu hinnang on veel avaldamata, pakub põnevat sissevaadet mikroobide genoomide uurimisse, rõhutades teadusmaailma ees seisvaid avastusi viiruste evolutsiooni mõistmisel. Uuringu esmaversioon on kättesaadav eelretsenseerimata artiklite andmebaasis bioRxiv.

Vaata ka:

bdf907a6 a7e2 40cd 9a2e 7a62fa8a686b

Kellel tuleb tähemärkidest Laupäev 21.09.2024 hea päev ja kellel halb päev? Uuri järgi!

Siin on ülevaade, kellel tuleb 21. septembril 2024 hea päev ja kellel halb päev: Jäär

ennustus horoskoop tarokaart minuaeg.com

5 sodiaagimärki, kelle suhted paranevad Laupäev 21 septembril 2024

sodiaagimärk 1. Vähk (21. juuni – 22. juuli) Vähk, täna tunnete emotsionaalset lähedust ja soojust