Thursday , 19 September 2024
ekre

EKRE tegi ettepaneku kaotada Riigikogu liikmete kuluhüvitised

Riigikogu EKRE fraktsiooni liige Siim Pohlak esitas täna parlamendis fraktsiooni nimel eelnõu Riigikogu liikme staatuse seaduse muutmiseks, mille eesmärk on kaotada riigikogu liikmete kuluhüvitised. Sarnast eelnõu on rahvuskonservatiivid varem esitanud kahel korral, kuid seni pole see heakskiitu leidnud.

“Viimastel aastatel on erakondade rahastamiseks kulunud üle viie miljoni euro maksumaksja raha aastas. Lisaks sellele tuleb arvestada ka Riigikogu liikmete palkade ja kuluhüvitistega. Praegu kehtiva seaduse järgi hüvitatakse Riigikogu liikmele tööga seotud kulutused kuni 30% Riigikogu liikme ametipalgast, ja see kujutab endast umbes 1,96 miljoni eurot aastas,” seisab ettepanekus. “Aastas on Riigikogu liikmete kuluhüvitisteks kulutatud üle 500 000 euro vaid pool aastat pärast 2023. aasta kevadel ametisse asumist, samal ajal kui riigieelarve on suures miinuses. Lisaks on Riigikogu liikmetel võimalik kuluhüvitiste raames liisida autosid kuni 450 euro eest kuus. Praegused kuluhüvitised ei täida oma eesmärki.”

Loe ka: SKANDAAL: Kalle Grünthal kirjutas end võõrasse korterisse elama ja sai selle eest igakuist riigikogu hüvitist

Eelnõu eesmärk on lõpetada kuluhüvitiste maksmine Riigikogu liikmetele, kuna nende palk ja riigieelarvelised eraldised erakondadele on piisavalt suured, et katta poliitiliste tegevuste ja valijatega suhtlemise kulud.

Riigikogu liikmete suured kuluhüvitised tekitavad rahva seas õiglustunnet rikkumist, sest need ei täida oma eesmärki ning neid võidakse käsitleda pigem lisatasuna põhipalgale, mida kasutatakse näiteks autode ostmiseks või kahtlase väärtusega kulutusteks valijatega suhtlemise nimel.

Tavalised kodanikud peavad oma kulud, sealhulgas autoostud ja liisingud, katma oma põhipalgast, kuid Riigikogu liikmed näivad olevat erand, kellele samad reeglid ei kehti. Riigikogul on võimalus vastata rahva soovile ja kärpida kulutusi, mis on Eesti oludes ebamõistlikult suured. Uuringud kinnitavad laialdast toetust erakondade ja poliitikute rahastamise vähendamisele ühiskonnas.

Valitsuskoalitsiooni otsib katteallikaid valimislubaduste täitmiseks, ja kuluhüvitiste kaotamine oleks esimene samm, mis võimaldaks suunata vahendeid näiteks lastetoetuste tõstmiseks või sotsiaalmaksu langetamiseks, ilma et tuleks otsida uusi tulude allikaid.

Esitatud eelnõu aitab vähendada riigi kulusid ilma täiendavate rakendusaktide vajaduseta ja saab rakenduda üldkorras.

Tasub märkida, et Eesti Konservatiivne Rahvaerakond oli ainus erakond, kes ei kasutanud kuluhüvitisi auto liisimiseks kuni käesoleva aastani. Samuti väärib märkimist, et Siim Pohlak ise ei ole kunagi kasutanud ühtegi eurot kuluhüvitistena.

Allikas. UuedUudised.ee

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos