Saturday , 5 October 2024
Erakorralised uudised
ekre

Uuring: EKRE tõusis populaarseimaks parteiks

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) on Eesti kõige populaarsem partei, selgus Ühiskonnauuringute Instituudi ja uuringufirma Norstat Eesti koostöös korraldatava iganädalase küsitluse kolmapäeval avaldatud tulemustest.

Kui veel eelmisel nädalal oli EKRE ja Reformierakonna toetus peaaegu võrdne, siis nüüd on konservatiivid liberaalidest selgelt möödunud. Viimaste andmete kohaselt toetab EKRE-t 23,4 protsenti, Reformierakonda 21,8 protsenti ja Isamaad 17,9 protsenti valimisõiguslikest kodanikest.

Loe ka: Kalle Grünthal (EKRE) tegevuse suhtes ALGATATI KRIMINAALMENETLUS

Loe ka: TÄIENDATUD: Kert Kingo (EKRE), kes on kriminaaluurimise all, lasi kuluhüvitistest kinni maksta EKRE suvepäevad

EKRE toetus on alates augusti lõpust püsinud 23-24 protsendi vahel, siis Reformierakonna toetus on langustrendis. Nädalaga langes peaministripartei toetus 1,2 protsendipunkti võrra ning viimase nelja nädalaga on see langenud 4,1 protsendipunkti võrra. See langus on kukutanud peaministripartei käesolevaks nädalaks EKRE seljataha ning eelmisel nädalal võrdse toetusega olnud kahte erakonda lahutab nüüd 1,6 protsendipunkti.

Kolmandal kohal oleva Isamaa toetus jätkas kaheksandat nädalat järjest tõusu. Nädalaga kasvas toetus veel 1,2 protsendipunkti võrra ning kaheksa nädalaga on toetus kokku kasvanud 8,1 protsendipunkti võrra. See on kõrgeim tase alates 2019. aasta algusest, kui Norstat erakondliku eelistuse küsitlustega alustas ning Reformierakonnast jääb Isamaa hetkel 3,9 ja EKRE-st 5,5 protsendipunkti kaugusele.

Esikolmikule järgnevad Keskerakond (15 protsenti), Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) (10,2 protsenti) ning Eesti 200 (6,3 protsenti). Keskerakonna toetus on viimase seitsme nädalaga langenud 3,6 protsendipunkti võrra.

Ühegi esikolmikule järgneva erakonna toetus nädalaga märkimisväärselt ei muutunud ning seega on vähemalt hetkel peatunud Keskerakonna langus.

Koalitsioonierakondi toetab kokku 38,3 protsenti ning opositsioonierakondi 56,3 protsenti vastajatest.

Võimalikud põhjused EKRE toetuse kasvuks

EKRE toetuse kasvul võib olla mitmeid põhjuseid, sealhulgas:

  • Partei seisukoht Ukraina sõjas. EKRE on olnud üks väheseid Eesti parteisid, kes on sõda selgelt hukka mõistnud ning seisnud Ukrainale abi andmise eest. See on tõenäoliselt suurendanud partei populaarsust nende seas, kes on mures sõja pärast.
  • Partei sisemine stabiilsus. EKRE on viimastel aastatel olnud suhteliselt stabiilne, mis on kontrastiks mitmete teiste Eesti erakondade, sealhulgas Reformierakonna ja Keskerakonna, sisemise ebastabiilsusega. See võib olla suurendanud partei usaldusväärsust nende seas, kes on mures poliitilise ebastabiilsuse pärast.
  • Partei pakutavad lahendused. EKRE pakub oma valijate jaoks mitmeid lahendusi, mis on populaarsed, sealhulgas:
    • Kriisipiirangute leevendamine. EKRE on kritiseerinud koroonaviiruse kriisi ajal kehtestatud piiranguid ning lubanud neid leevendada. See on tõenäoliselt suurendanud partei populaarsust nende seas, kes on väsinud piirangutest.
    • Rahvuslik suund. EKRE on selgelt rahvuslik erakond, mis toetab Eesti iseseisvust ja traditsioone. See on tõenäoliselt suurendanud partei populaarsust nende seas, kes on mures Eesti identiteedi pärast.

Järeldus

EKRE toetuse kasv on oluline muutus Eesti poliitilises maastikul. See näitab, et partei on endiselt populaarne ning et see võib olla oluline jõud Eesti poliitikas ka tulevikus.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Laupäev 5 oktoober 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna võid tunda tugevat soovi oma eesmärkide poole liikuda. Energia

ingel

Ingli Sõnum: Laupäev 5 oktoober 2024

Sinu tänane ingli sõnum kannab endas armastuse ja toetuse energiat. Inglid tuletavad sulle meelde, et