Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
Ukraina

Eesti töötab välja lahendust, kuidas kasutada sanktsioneeritud varasid Ukraina sõjakahjude hüvitamiseks

Valitsus arutas kabinetinõupidamisel, kuidas saaks võtta kasutusele Venemaa agressiooniga seotud isikute külmutatud varad, et saavutada agressiooni täielik läbi kukkumine ja aidata kaasa Ukraina riigi ülesehitamisele. Valitsuse liikmed toetasid ettepanekut töötada välja vastav seaduse eelnõu.

„Venemaa jätkab Ukrainas sõda ning purustused Ukrainas suurenevad iga päevaga. Ei ole õiglane, et Venemaa tekitatud sõjakahjude eest peavad maksma demokraatlike riikide maksumaksjad,“ rõhutas peaminister Kaja Kallas. „Ukraina on Venemaa sõja ohver ja peab saama kompensatsiooni Venemaalt. Seetõttu töötame välja lahendust, mis võimaldaks sõjakahjude hüvitamiseks võtta kasutusele külmutatud varad, mille oleme sanktsioonidega Venemaa kodanikelt ja ettevõtetelt kinni pidanud. Eesti on Euroopa Liidus esimene riik, kes sanktsioonidega külmutatud varade kasutusele võtmiseks lahendust välja töötama hakkab ning soovi korral saavad selle mudeli kasutusele võtta ka teised riigid.“

Välisminister Margus Tsahkna sõnul on oluline anda Eesti poolt heidutussignaal, et agressioon ei jää karistamata ja agressiooni tagajärjel tekkinud kahjud korvamata. „Sellise mehhanismi olemasolu tõstab agressiooni hinda, iseäranis kui sarnased lahendused leiavad kasutamist ka teistes riikides või Euroopa Liidus,“ ütles ta.

Vaata ka:

ilm

4 päeva ILM: Tulemas on esimesed öökülmad. Õhutemperatuur -2..+21°C.

Reede 20 september 2024Päeval: Vähese pilvisusega sajuta ilm. Ennelõunal püsib kohati udu. Puhub valdavalt loode-

maal elamise paev

Head maal elamise päeva!

Statistikaameti analüütik Helena Maarja Lainjärv tõdes, et viimase kümne aasta jooksul on maalistes piirkondades elava