Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
52552662925 08e6a3849c c

Peaministriuuring: Eesti 200 ja sotside valijad aitavad tõsta Kallase toetust

Kõige eelistatuim peaministrikandidaat pärast valimisi on Kaja Kallas, kellele järgnevad Jüri Ratas ja Martin Helme. Kallas on eelistatuim peaministrikandidaat mitte ainult Reformierakonna toetajate, vaid ka Eesti 200, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ja Roheliste valijate seas.

Kantar Emor esitas ERR-i uudistetoimetuse tellimusel vastajatele küsimuse, keda nad sooviksid näha Eesti peaministrina pärast 5. märtsil toimuvaid riigikogu valimisi.

33,7 protsenti sooviks peaministri kohal jätkamas näha Reformierakonna juhti Kaja Kallast. Teisele kohale eelistustes tuli Keskerakonna esimees Jüri Ratas, keda soovis peaministri ametis näha 21,9 protsenti vastanutest. EKRE juht Martin Helme tuli kolmandale kohale 14,1 protsendiga.

Sellest kolmikust jäävad kaugele maha teiste erakondade juhid. Helir-Valdor Seederit (Isamaa) soovib peaministriks 3,9 protsenti, Lauri Läänemetsa (SDE) 3,1 protsenti, Lavly Perlingut (Parempoolsed) 2,9 protsenti ja Lauri Hussarit (Eesti 200) 2,5 protsenti.

17,9 protsenti vastajatest ei osanud oma peaministrieelistust välja tuua.

Toetused eri erakondade valijate seas

Kallas, Ratas ja Helme olid selgelt soosituimad peaministri kandidaadid vastavalt Reformierakonna, Keskerakonna ja EKRE valijate seas.

Ka Seeder ja Perling on vastavalt Isamaa ja Parempoolsete valijate seas eelistatuimad peaministrikandidaadid, ehkki Isamaa valijatel poleks midagi Jüri Ratase ja Parempoolsete valijatel Kaja Kallase peaministriks saamise vastu.

Kuid Eesti 200 ja Sotsiaaldemokraatliku Erakonna valijate jaoks pole eelistatuim peaministrikandidaat nende toetatava erakonna liider, vaid Kaja Kallas.

Eesti 200 valijatest näeks ka järgmise peaministrina Kaja Kallast 40,2 protsenti, kuid Lauri Hussarit 17,4 protsenti.

Sotside valijatest näeks järgmise peaministrina Kaja Kallast 37,4 ja Lauri Läänemetsa 24,7 protsenti.

Võimalik, et sellistes numbrites peegeldub ka vastajate arusaam, millistel kandidaatidel on reaalne saada peaministriks.

Eestlastest vastajate seas on Kallase toetus veelgi suurem ehk 39 protsenti. Jüri Ratase toetus on eestlastest valijate seas veidi väiksem ja Martin Helmel veidi suurem kui üldtoetuse puhul. Ratast sooviks eestlastest vastajatest näha peaministriametis 17 ja Helmet 15 protsenti.

Muust rahvusest vastajate seas on selgelt soosituim peaministrikandidaat Jüri Ratas 44 protsendiga. Järgnevad võrdselt 10 protsendiga Kaja Kallas ja Martin Helme.

Kui eestlastest vastajatest puudus peaministrieelistus 15 protsendil, siis muust rahvusest vastajatel 31 protsendil.

Kantar Emor korraldas ERR-i uudistetoimetuse tellimusel uuringu 30. jaanuarist 2. veebruarini ja sellele vastas 1554 valmisealist kodanikku vanuses 18–84 aastat. Kolmandik vastajatest küsitleti telefoni teel ja kaks kolmandikku veebis. Sellise valimi juures on maksimaalne võimalik viga ± 2,4 protsenti.

Err.ee

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud