Saturday , 5 October 2024
Erakorralised uudised
toiduabi

2023.aasta jagati riiklikult ostetud toiduabi 48 000 inimesele

Eelmisel aastal jagati riiklikult ostetud toiduabi 48 616 inimesele. Kasutusele võetud toidukaartidega tehti kokku üle 85 000 ostu, milleks kasutati 1,3 miljonit eurot, ehk 91% kaartidele kantud summast. Toidukaardi kasutuselevõtt nomineeriti ka selle aasta Euroopa innovatsiooniauhindade konkursil (The Innovation in Politics Awards 2024) sotsiaalse ühtekuuluvuse kategoorias kümne finalisti hulka.

Sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo sõnul näitab toidukaartide kasutuselevõtt, et oleme õigel teel toiduabi jagamise personaalsemaks ning mugavamaks muutmisel. “Euroopa avaliku sektori innovatsiooniprojekti nominatsioon näitas, et selliseid piloote jälgib ja vajab terve Euroopa,” sõnas Riisalo.

Rimi vastutustundliku ettevõtluse juht Katrin Bats sõnas, et toidukaardi arendus ja käivitamine on olnud Rimi jaoks täiesti uude valdkonda sisenemine. “Selle õnnestumine, aga ka Euroopa tunnustus on hea näide sellest, kuidas eraettevõtte kaasamine sotsiaalse väljakutse lahendamisse võib olla edukas nii riigile kui ka ettevõttele endale.”

Toidukaardi kasutamise statistikast selgub, et keskmiselt tehti kvartali jooksul toidukaardiga 3,4 ostu ning tehinguga kasutati keskmiselt 15,8 eurot. Kui teises ja kolmandas kvartalis leidsid kasutust vastavalt 89 ja 86 protsenti välja antud kaartidest, siis mullu neljandas kvartalis leidsid kasutust 92% toidukaartidest. Kõige enam kasutati toidukaarti Ida-Virumaal, Kohtla-Järve Rimis. Teisel kohal oli Narva, millele järgnes Põhja-Tallinna Rimi.

Toidukaardiga osteti mullu enim leiva- ja saiatooteid, piimatooteid, töödeldud liha, juur- ja köögivilju, puuvilju ning värsket liha. 

Sotsiaalministeeriumi toiduabi nõuniku Aire Johansoni sõnul saame kliendi eelistuste põhjal kindlalt öelda, et abivajajad mõtlevad oma ostud hästi läbi, et kaardile kantud raha eest võimalikult palju kaupa osta. “Abivajajad on toidukaardid hästi omaks võtnud ja inimestele meeldib võimalus ise otsustada, mida poest osta. Oleme pidevas suhtluses ka omavalitsuste sotsiaaltöötajatega ja ka neilt oleme saanud positiivset tagasisidet,” lisas Johanson.

Riik kannab toidukaardile kvartalis 30 eurot ühe abisaaja kohta. Toiduabi saajate nimekiri koostatakse toimetulekutoetuse ja kohaliku omavalitsuse sissetulekust oleneva toetuste taotluste ja saajate alusel.  Toetuste taotlemiseks peab inimene pöörduma oma elukohajärgse kohaliku omavalitsuse sotsiaaltöötaja poole, kes hindab abivajadust. Samuti saavad toiduabi kodutute öömajades viibivad kindla elukohata inimesed. Lisaks ostetud toiduabile jagatakse puudust kannatavatele inimestele ka annetatud toiduabi, mida koguvad ja jagavad toidupangad jooksvalt kogu aasta jooksul.

Toidukaardi projekt jõudis selle aasta Euroopa innovatsiooniauhindade konkursil (The Innovation in Politics Awards 2024) sotsiaalse ühtekuuluvuse kategoorias kümne finalisti hulka. Auhindu jagatakse seitsmes kategoorias ning kokku esitati 334 poliitilise suunaga projekti, kokku 26 riigist. Žürii koosneb 1086 kodanikust ning 70 finalisti seast kuulutatakse võitjad välja mai alguses Barcelonas.

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Ulatusliku evakuatsiooni õppuse põhipäevast võtab osa pea tuhat inimest 

Eile alanud ulatusliku Eesti suurima evakuatsiooniõppuse raames viiakse täna umbes 800 inimest Kagu-Eesti omavalitsustest Viljandimaale.

horoscope 2

Kellel tuleb tähemärkidest Laupäev 05.10.2024 hea päev ja kellel halb päev? Uuri järgi!

Siin on, millised tähemärgid võivad 5. oktoobril 2024 kogeda head ja halba päeva: Hea päev