Erakorralised uudised
boxes 3883980 1280

2022. aastal vähenes Eestis postisaadetiste koguarv, kuid kasvas käive

Konkurentsiameti täna avaldatud postiteenuste valdkonnas 2022. aastal toimunud arengute ja esilekerkinud probleemide analüüs näitab kullerpostiteenuste osutajate ja postisaadetiste koguarvu vähenemist.

Konkurentsiameti energia- ja taristuosakonna juhataja Margus Kasepalu sõnul on traditsioonilise kirja saatmine  oluliselt vähenenud, kuid üha enam suureneb saadetiste edastamine seoses e-kaubanduse mahtude kasvuga. „Riigisiseselt kirisaadetiste edastamist ja ajakirjanduse kojukannet pakkusid 2022. aastal kaks ettevõtet – AS Eesti Post ja Express Post AS. AS Eesti Post kogus ja edastas kirisaadetisi üle Eesti ning tegi ajakirjanduse kojukannet maapiirkondades. Express Post AS osutas kirisaadetiste kogumise, sorteerimise ja kättetoimetamise teenust äritarbijatele üle Eesti ning tegi ajakirjanduse kannet suuremates linnades. Universaalset postiteenust (UPT) osutas AS Eesti Post,“ ütles Kasepalu.

Möödunud aastal vähenes tegevusloaga postiteenuse osutajate arv võrreldes 2021 aastaga ja majandustegevuse registrist (MTR) kustutati kolm kullerpostiteenuse osutajat. Samas alustas tegevust ja registreeriti kaks uut kullerpostiteenuse osutajat.

Registreeritud postiteenuse osutajate koguarv oli möödunud aasta lõpu seisuga 56. Edastatud postisaadetiste koguarv vähenes 2022. aastal 9% võrra peamiselt postisaadetiste, otseposti saadetiste ja perioodiliste väljaannete arvu langusest, kuid kullerpostiteenuste maht jäi 2021. aastaga sarnasele tasemele. Samas kasvas koguste vähenemisest hoolimata postituru kogukäive aastaga 2 protsendi võrra. Tõusu vedasid kullerpostiteenused ja perioodika, mille käive kasvas tulenevalt hinnatõusust ning lisaks sai perioodika riigilt täiendavalt ühekordsest toetust.

Universaalse postiteenuse (UPT) käive kahanes 2022. aastal võrreldes eelneva aastaga 23%, samas kui UPT maht langes koguni 38,1%. Kaebusi ja teabenõudeid postiteenuse osutajate tegevuse kohta esitati 2022. aastal 18, mida on vähem kui 2021. aastal. Probleemid olid peamiselt seotud saadetiste kadumise, kahjustumise, kättetoimetamise ja kogumisega.

Konkurentsiamet teeb riiklikku järelevalvet konkurentsi-, elektri, maagaasi, kaugkütte, posti, ühisveevärgi ja -kanalisatsiooni ning raudtee, lennunduse ja sadama valdkondades.

Allikas: Konkurentsiamet

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Esmaspäev 20 mai 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Täna tunned end energilisena ja motiveerituna. Hea päev uute

ilm scaled

4 päeva ilm: 20.05-23.05. ILM on ilus ja õhutemperatuur kuni +25°C

Esmaspäev 20 mai 2024Öösel: Selge, kohati vahelduva pilvisusega olulise ilm ja paiguti sajab hoovihma, võib