Friday , 20 September 2024
10745930 3x2 940x627 1

KUUM: Eestimaa vallutab Sahara kõrbe tolm

“Kõrbetolm jõuab meieni sellisel juhul, kui tuhande kilomeetrite pikkune jugavool kulgeb lõunast põhja suunas ehk õhu liikumine toimub lõuna poolt põhja suunas,” selgitas sünoptik Kairo Kiitsaku.

Eestisse on lähipäevadeks oodata Sahara kõrbe tolmu, mis muudab taeva küll häguseks, aga päikesetõusud ja -loojangud värvikirevaks ning erksaks, kirjutab Postimees.



Nähtus ei ole Eestis esmakordne ja Kairo Kiitsaku sõnul on ennegi ette tulnud, et tuhandete kilomeetrite kauguselt pärinev Sahara kõrbe tolm lõunavoolus Põhja-Euroopasse jõuab. Küll aga jõuab Sahara tolm Eestini võrdlemisi harva ja on tavapärasem nähtus Põhja-Aafrika naaberriikides.

Lääne- ja Edela-Eesti elanikud võisid liivatolmust õhku märgata juba neljapäeval. Reedel aga levib kõrbetolm üle kogu maa. Liivatolm ei jää inimestel märkamata. “Tolm mõjutab kindlasti atmosfääri läbipaistvust. Taevas võib muutuda selliseks valkjaks, häguseks,” kirjeldas Kiitsak.

Samas muudavad atmosfääris hõljuv tolm ja muud aerosooliosakesed päikeseloojangute ja -tõusude värvid erksamaks. Niisamuti on sünoptiku sõnul praegune õhumass võrdlemisi niiske ja ka see mängib siinkohal rolli. Eestisse saabuva kõrbetolmu mõju võib märgata ka õhutemperatuurides. «Nii veeaur kui ka aerosool nõrgendavad ka päikesekiirgust. Õhutemperatuurifoonis võib ka väiksemaid kõikumisi ette tulla,» rääkis Kiitsak.



Ühtlasi tasub tema sõnul silma peal hoida õhukvaliteeti mõõtvate seirejaamade andmetel. “Mudelite ennustused näitavad, et aerosooliosakeste kontsentratsioon on kõrge vähemalt laupäevani,” lausus Kiitsak.

Pühapäeval hakkab kontsentratsioon vähenema ja tolm taandub põhjast lõuna-kagusse, täpsustas sünoptik. Kiitsaku andmeil jõuab järgmise nädala alguseks Eestisse juba kaugelt loodest puhtam ja jahedam õhumass: õhutemperatuurides on oodata langust. Näiteks esmaspäeva päeval on oodata kuni 24 soojakraadi, teisipäeval kuni 25 kraadi.

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja