Teisipäev , 30 aprill 2024
Erakorralised uudised
pass

Euroopa Liidu vaktsiinipass saab valmis juulikuuks

“Praegusel hetkel on eesmärk, et vaktsiinipass oleks suveks valmis, aga nagu teada, on suvi väga suhteline mõiste. Kardan, et Põhjamaade suveks valmis ei saa, aga Lõuna-Euroopa suveks kindlasti,” rääkis Euroopa Komisjoni liikuvuse ja transpordi peadirektoraadi peadirektor Henrik Hololei saates “Siin Tallinn”.

 

Hololei sõnul tundub hetkel, et rohelise digitõendi tehniline lahendus võiks olla valmis juuni alguses, kuid läbirääkimised Euroopa parlamendis algavad tõenäoliselt mais ning kestavad juuni lõpuni.

 

“Hästi oluline on paika panna, mida see peaks sisaldama. On arvatud, et see peaks pelgalt vaktsineerimisega seotud olema, aga see on üks osa. Lisaks võiks saada kirja panna ka negatiivse testi tulemus. Teame, et praegu reisides peab vahel testi tulemust näitama ja ka läbipõdemist annab testiga määrata – see tulemus on rohelises digitõendis olemas,” sõnas ta.

 

Roheline digitõend saab Hololei sõnul olema nii digitaalsel kujul kui paberil, sisaldama QR koodi ning olema kõigile tasuta. “Kõige olulisem on privaatsuse pool – see kuidas sinu andmeid kasutatakse ja teisalt turvalisus, et oleks võimalikult turvaline küberkuritegevuse vastu,” rääkis Hololei.

 

Lisaks peab tõend kehtima kõigis Euroopa liikmesriikides ning olema kättesaadav kõigile, ka neile, kel ei ole nutitelefone ning digitaalset võimekust.

“Eesmärk on see, et ta oleks kehtiv üle maailma. Lõppkokkuvõttes on see poliitiliste otsuste taga ja ka selle taga, kuidas olukord parasjagu teises ja kolmandas riigis on. Transatlantiline reisimine on maailmas üks intensiivsemaid ja kõige olulisemaid lennukoridore ja loomulikult on mõlemad pooled sellest huvitatud,” lisas ta.

 

Eesti digitõendi lahendus on juba valmis

“Oleme teinud koostööd TEHIKuga ja ministeeriumitega, et nii telefonis kui paberil oleks olemas dokument, millele Eesti riik annab garantii, et see kehtib ja kui seda mujal kontrollitakse, siis on võimalik sellega usutavasti mõnusamalt reisida,” sõnas Guardtime meditsiinijuht Ain Aaviksoo.

Aaviksoo sõnul on Islandil samasugune tehnoloogiline lahendust sisuliselt juba realiseeritud ja testimise faasis. “Põhjus, miks Islandile mines pead kõik testid tegema ja tõendist ei piisa on selles, et tõendite kontrollimine võtab nii kaua aega, et lennujaama tekib tropp. Tõenäolisem võiks olla stsenaarium, kus lihtsasti kontrollitava tõendiga saad lihtsasti läbi ja muu paberiga ootad natuke pikemas järjekorras,” lisas ta.

 

Aaviksoo sõnul on Eesti lahenduse loojad suhelnud vaktsiinipassi küsimuses ka USA presidendi vahetu nõunikuga. “Osaleme sama agaralt ka Euroopa Liidu aruteludes, aga töötame selle nimel, et oleks üks lahendus, mis töötab ja on turvaline,” tõdes Aaviksoo, et Euroopa Liidu liikmesriikide vahelised arutelud on pigem keerulised, kuid otsitakse lahendusi.

Roheline tõend vaktsiinivastaseid diskrimineerima ei hakka

Aaviksoo sõnul ollakse selles osas Euroopa Komisjoniga kooskõlas, et tõendis peab olema võimalus ära märkida nii vaktsineeritus, negatiivne testitulemus kui ka haiguse läbi põdenud inimeste info. “Osad neist, kes vaktsineerida ei taha, saavad õnneks või õnnetuseks ka haiguse ja saavad tõendi seeläbi kätte. Ilma jäävad võib-olla need, kes ei taha end ka testida, aga Eesti riik ei tee täna ju mingisuguseid erisusi ja riigist välja minekuks kellelgi takistust ei ole,” selgitas Aaviksoo.

“Kui mõne teise riigi inimesed tahavad oma elanike tervist kaitsta nii, et lubavad oma riiki ainult inimesi, kes nende hinnangul ei kujuta oma elanikele ohtu, siis meie oleme töötanud selle nimel, et kui mõni riik seda dokumenti nõuab, siis Eesti elanikel oleks võimalus seda saada,” lisas ta.

 

Täna on dokumendi esialgne versioon testimisel ja sertifikaadi valmimise tähtaeg peaks olema 30. Aprillil. “Infotehnoloogiaga võib tulla üllatusi ka lõpus, aga töötame selle nimel, et see nii oleks,” sõnas Aaviksoo.

 

Pealinn.ee

Vaata ka:

dutch shepherd 5140887 1280

Tollikoer aitas Soomes avastada 12 kilo kanepit

Toll on uurinud suure kanepipartii importi, mis selgus 2023. aasta juulis seoses tollikontrolliga Vantaal. Tollikoer