Teisipäev , 30 aprill 2024
Erakorralised uudised
covid 19 4908690 960 720

COVID-19 haigestumine koolinoorte ( 10-19.a ) hulgas tõuseb Eestis kiiresti.

Terviseameti peadirektori asetäitja Mari-Anne Härma märkis kolmapäevasel pressikonverentsil koroonaviiruse hetkeolukorrast rääkides, et nakatumine koolinoorte hulgas on tõusus.

 

 

Härma sõnul on koolidega seotud kollete arv kahekordistunud 15-lt 27-le. “Suurim hüpe nakatumistes oli 10–19-aastaste seas. Seal oli hüpe 40 protsenti,” ütles ta.

Tema sõnul jäävad endiselt kolmandik haigusjuhtumeid teadmata, kuid kolmandik nakatumisi toimub pereringis.

“Viimase nädala nakatumised pole seotud suurte kolletega, vaid on olnud eraldiseisvad,” ütles ta.

 

Loe ka.  COVID-19 nakatumisnäitajad on halvenemas Eestis!

 

Härma märkis, et uued nakatumised toimuvad valdavalt töökohtades, hoolekandeasutustes ja koolides.

“Lastest nakatuvad pooled kodus ja veerand koolis. Täiskasvanute seas on nakatumiskoht  suuremal osal teadmata. Teistel tööl ja kodus. Eakatel enamik nakatumisi hoolekandeasutustes või haiglates,” selgitas ta.

 

 

Härma pani inimestele südamele, et tuleval koolivaheajal ei planeeritaks puhkust välismaal ning ei kogunetaks vastalapäeval suurte gruppidena kelgumäele.

Samas jätkub nakatumisega stabiilne seis Harjumaal, Ida-Virumaal, Tartumaal ning mujal on kasv olnud hüppeline.

 

Tema sõnul on praeguseks hoolekandeasutustes palju inimesi vaktsineeritud, kuid pole teada veel, kas vaktsineerimine on mõjutanud haiguse levikut ning tervishoiutöötajate seas on vaktsineerimise järel toimunud nakatumise langus.

 

 

“Praegu teame, et ühe doosiga vaktsineeritute seas on esinenud haigestumisi. Ei ole veel teada, kas vaktsiin tähendab kergemat läbipõdemis,” nentis ta.

“16 inimest on nakatunud pärast teist doosi, kuid see on olnud võimaliku nakatumise aja jooksul. Vaktsiini tõhusust hinnatakse raskete haigusjuhtude vältimise järgi. AstraZeneca on samaväärselt tõhus teiste vaktsiinidega, kuna takistab raskelt haigestumist ja seega haiglasse sattumisi ja surmajuhte,” ütles Härma.

Vaata ka:

dutch shepherd 5140887 1280

Tollikoer aitas Soomes avastada 12 kilo kanepit

Toll on uurinud suure kanepipartii importi, mis selgus 2023. aasta juulis seoses tollikontrolliga Vantaal. Tollikoer