Thursday , 19 September 2024
pumpkin 1768857 1280

Kuidas sügisel terveks jääda.

Sügis toob endaga kaasa väljakutsed, milleks tuleb meil kõigil valmistuda – see on aeg, kui meie keha peab leidma lisajõudu, et toime tulla jahedama kliima ja lühemate päevadega. Väiksem päikesevalguse hulk võib mõjutada meie heaolu, kuna päikesevalgus aitab toota endorfiine, tuntud ka kui õnnehormoonid. Minudoc.ee perearst Sergey Saadi pakub välja mõned kasulikud nõuanded, kuidas sügiseks paremini valmis olla.

Kuna sügise saabumisega võivad süveneda kroonilised haigused, nagu seedetrakti häired, südame-veresoonkonna probleemid, neuroloogilised vaevused ning liigesepõletikud, on eriti oluline pöörata tähelepanu ennetavatele meetmetele. Isikud, kellel neid seisundeid varem ei esinenud, võivad samuti tunda erinevaid füüsilisi ja vaimseid vaevusi, mis suveperioodil tundusid olematud, nagu peavalu, väsimus, depressioon, energia puudus ja ärevus.

Doktor Saadi soovitab ette võtta järgnevad sammud, et sügisele vastu astuda tugevama ja rõõmsamana:

  1. Alustage suvel füüsilise tegevusega, mida saab jätkata ka sügisel ja talvel. See võib olla jõutreening, aeroobne harjutus nagu jooksmine, kõndimine või jalgrattasõit või isegi tasakaaluharjutused nagu Tai chi või Qi-gong – kõik need on suurepärased viisid, kuidas tugevdada oma energiareserve. Oluline on, et tegevus oleks sobilik teie vanusele ja füüsilisele seisundile ning pakkuks rõõmu ja positiivseid emotsioone. Nädalas vähemalt 150 minutit regulaarset füüsilist tegevust aitab tugevdada immuunsüsteemi ja on abiks võitluses haiguste ning vananemise mõjude vastu.
  2. Leidke hobi, mis teid köidab. Põnev tegevus stimuleerib endorfiinide tootmist, mis leevendavad valu, vähendavad põletikku ja aitavad lõõgastuda. Hobi aitab igapäevaelu pingetest üle olla ning toime tulla sügisese meeleolulangusega.
  3. Sööge rohkelt värskeid köögivilju, kaunvilju ja puuvilju. Need toitaineterikkad toidud annavad teile vajalikke vitamiine, mineraale, ensüüme, antioksüdante ja kiudaineid. Kuigi vitamiinide varumine kogu talveks ei pruugi olla võimalik, aitab selline toiduvalik ennetada kõhukinnisust ja liigset kehakaalu. Kiudaineterikkad toidud edendavad seedimist, tasakaalustavad soolestiku mikrofloorat ning tõstavad nii immuunsüsteemi tugevust kui ka üldist meeleolu. Lisaks on tõendeid, et kiudaineterikas toit võib toetada ka vaimset teravust.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos