Tuesday , 15 October 2024
Blue Breaking News YouTube Channel Art
www.minuaeg.com

Välisminister Tsahkna Moldovas: moldovlaste valik referendumil olgu nende endi, mitte Euroopa Liidu või Venemaa oma, ja peab põhinema faktidel, mitte hirmul

Välisminister Margus Tsahkna viibis täna, 15. oktoobril koos Põhjala-Balti (NB8) välisministritega Moldovas, kus kohtus Moldova peaministri Dorin Receani ning asepeaministri ja välisministri Mihai Popşoiga. Lisaks külastas minister Tsahkna Ungheni linna, kus ta osales koos Rootsi välisministeeriumi poliitikadirektoriga Euroopa Liidu teemalises avalikus arutelus. 


Kohtumisel Moldova peaministri Dorin Receaniga rõhutas minister Tsahkna, et Eesti ühinemisel Euroopa Liiduga olid meile suurimaks toeks meie põhjanaabrid, kelle kogemus ja nõuanded lihtsustasid Eesti ühinemisprotsessi. „Tulime NB8 kolleegidega Chisinausse, et kinnitada Moldovale igakülgset abi ja toetust Euroopa Liiduga ühinemise teekonnal,“ ütles Tsahkna. „Me ei saa Moldova inimeste eest otsustada ja minna nende eest laupäeval valima, kuid olles olnud 20 aastat Euroopa Liidu liige, saame nendega jagada oma senist kogemust.“


Tsahkna tunnustas Moldova välisministrit Popşoid suurepärase töö eest Venemaa ulatusliku valeinfo ja hübriidtegevuste vastu võitlemisel. „Venemaa rahastab massiivselt mitmesuguseid tegevusi, et mõjutada Moldova avalikku arvamust Euroopa Liidu vastu ja õhutada Euroopa Liiduga seotud hirme. On tähtis, et moldovlased näeksid Euroopa Liidu liikmesriikide näitel, et liiduga ühinemine parandab märgatavalt nende heaolu ja turvatunnet ning Venemaa narratiividel ei ole mingit alust,“ ütles Tsahkna. Tsahkna avaldas ka siirast tunnustust Moldovale suurepärase töö eest Ukraina sõjapõgenike vastuvõtmisel.


Visiidi käigus külastati ka Ungheni linna, kus välisminister Tsahkna osales kultuurimajas toimunud Euroopa Liidu teemalisel avalikul arutelul, mille raames kohtuti ka kohalike elanikega. Arutelul osales ka Rootsi välisministeeriumi poliitikadirektor, kellega koos jagati nii Eesti kui Rootsi edulugu Euroopa Liidu liikmetena ning vastati kohalike küsimustele ELiga ühinemisega kaasnevatest väljakutsetest.

Moldova on üks Eesti arengukoostöö sihtriike, kus Eesti on viimaste aastakümnete jooksul panustanud haridusse, reformidesse ja digi- ja õigusriigi arengusse.

Vaata ka:

ilm

ILM: Kolmapäeval 16.10.24 – Sajuta ilm, õhutemperatuur on -2..+12°C.

Öösel: Enamasti selge või vähese pilvisusega sajuta ilm, üksnes öö hakul on Ida-Eestis pilvisem ning

horoscope 2

Kellel tuleb tähemärkidest kolmapäev 16.10.2024 hea päev ja kellel halb päev? Uuri järgi!

Hea päev Ambur (22. november – 21. detsember)Amburitele toob see päev seiklusi ja uusi võimalusi.