Wednesday , 9 October 2024
Erakorralised uudised
minuaeg.com uudised
www.minuaeg.com

Riigikogus avatakse näitus krimmitatarlaste genotsiidist

Toompea lossi kolmanda korruse galeriis avatakse täna kell 11 Ukraina ühe põlisrahva – krimmitatarlaste – keerulist ajalugu kajastav näitus „Qirim içün / Krimmi nimel”. Näitus on  seotud eile tehtud Riigikogu liikmete avalduse eelnõuga, millega soovitakse märkida 80 aasta möödumist krimmitatarlaste massiküüditamisest ja tunnistada see genotsiidiaktiks.

Näituse avavad Riigikogu esimees Lauri Hussar ja väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson. Sõnavõtuga esineb Ukraina suursaadik Eestis Maksõm Kononenko ja videotervitusega Ukraina presidendi eriesindaja Krimmis Tamila Taševa.

„Krimmi poolsaarel alates 2014. aasta märtsist aset leidnud sündmused on krimmitatarlastel lahti rebinud siiani kinni kasvamata haavad ning kardetakse põhjendatult uut massiküüditamise lainet. Meie eestlastena mõistame hästi seda valu ja muret oma kodumaa ja rahvuse säilimise pärast. Ning täna siin, koos ukrainlaste ja tatarlastega, soovime protesteerida nende julmade küüditamiste ja eelkõige just laste küüditamiste vastu, mida Putini Venemaa praktiseerib Donbassis ja teistel okupeeritud Ukraina Vabariigi territooriumitel!” ütles Riigikogu esimees Lauri Hussar.

Kunstiprojekt „Qirim içün / Krimmi nimel” on teekond krimmitatarlaste keerulisse ja mitmetahulisse ajalukku, mille üheks hiljutisemaks võtmesündmuseks oli 1944. aastal alanud massiküüditamine. Totalitaarne Nõukogude režiim küüditas Kesk-Aasiasse ja Uurali mägedesse ligikaudu 200 000 krimmitatarlast, kellest kümned tuhanded hukkusid ning kogu rahvas kaotas kodumaa ja oli aastakümneid jõhkra venestamise surve all. Keeld naasta oma kodumaale tühistati alles 1989. aasta novembris. Venemaa Föderatsioon jätkab 2014. aastal okupeeritud Krimmis Nõukogude Liidus krimmitatarlaste suhtes rakendatud genotsiidipoliitikat, mille eesmärk on hävitada krimmitatarlaste identiteet ning kustutada nende ajalooline ja kultuuriline pärand.

„Qirim içün / Krimmi nimel” on kujundatud nii, et iga külastaja saab järgida krimmitatari rahva ajaloo rada – alates Krimmi asutavate rahvusrühmade sulandumisest üheks rahvaks, läbi nn kuldajastu Krimmi khaaniriigi ajal, kuni tänapäevase võitluseni õiguse eest elada oma esivanemate maal.

Kunstiprojekti algataja on Tamila Taševa, kuraator Mavile Khalil. Väljapanek sisaldab erinevate ukrainlastest ja krimmitatarlastest kunstnike (nt Anton Logov, Asan Barash ja Rustem Eminov) teoseid.

„Qirim içün / Krimmi nimel” valmimisse on panustanud Krimmi platvormi büroo, Ukraina eriesindaja Krimmis, Vastupidava Ukraina Partnerlusfond ja Ühendkuningriigi saatkond Kiievis. Näitus asus varemalt Kiievis ning saabus Tallinna Riigikogu, Ukraina suursaatkonna Eestis ja Krimmi platvormi büroo koostöös. Näitus on Riigikogu kolmanda korruse galeriis avatud 15. novembrini. Selle vaatamiseks tööpäevadel ajavahemikus kell 10–16 on Toompea lossi sisenemiseks vaja esitada isikut tõendav dokument

Vaata ka:

horoskoop

3 sodiaagimärki, kelle unistused täituvad 10. oktoobril 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill): Jäära energilisus ja ambitsioonikus võivad viia oluliste edusammudeni. Täna

kelly sikkema E8H76nY1v6Q unsplash

Uuringud on näidanud, et teatud naiste omaduste ja käitumismustritega abielluvad mehed võivad tõenäolisemalt lahutada. Siin on mõned omadused, mis on seotud suurema lahutuse riskiga:

Vähenenud emotsionaalne intelligentsus: Naised, kes ei suuda oma emotsioone tõhusalt väljendada või teiste tundeid mõista,