Thursday , 19 September 2024
Blue Breaking News YouTube Channel Art
www.minuaeg.com

Infotunnis arutati maksutõusude mõju majandusele

Peaminister kinnitas Riigikogu infotunnis, et kõik saavad aru, et kaitsevaldkonda tuleb panustada.

Riigikogu liige Lauri Laats küsis tänases Riigikogu infotunnis peaministrilt, kas on olemas analüüs, kuidas maksutõusud majanduskeskkonda mõjutavad ja kui palju inflatsiooni tõstavad.

Peaminister Kristen Michal märkis, et enne maksuotsuste langetamist saadud tagasiside nii ettevõtjatelt kui ka laiemalt üldsuselt oli üsna lihtne: „Kõik saavad aru, et kaitsevaldkonda tuleb panustada.“ Michal tõi esile, et ka need enamik ettevõtjad, kes oleks eelistanud täiendavat maksukoormust mitte saada, olid siiski nõus riigikaitsesse panustama. „Põhiline selline tagasiside oli, et kui tuleb täiendav julgeolekumaks, lai julgeolekumaks, nagu on teada, on samamoodi lai nagu julgeolek, julgeolek puudutab igaühte, pensionärist pankurini, siis see maks peakski olema julgeolekuvajaduste katmiseks ja teiseks tähtajaline. Seda ta on,“ kinnitas ta.

Peaminister viitas, et olemas on ka Rahandusministeeriumi, Eesti Panga ja ka kommertspankade ja teiste finantsinstitutsioonide analüüsid ning neilt kõigilt nähtub, et inflatsioon on mõni aasta on kõrgem. „Seda kindlasti käibemaksu tõus, aga kõik muud hinnatõusud ka mõjutavad. Seejärel see väheneb – ka mujal maailmas tegelikult inflatsioonitase üldiselt on hakanud langema, ja langema on ta hakanud üldiselt majandust vaadates,“ selgitas peaminister.

Ta märkis, et keskpangad tõstsid teadlikult raha hinda, millega ühelt poolt vähendasid majandusaktiivsust ja teisalt ohjeldasid hinnatõusu. „Sealt edasi on Rahandusministeeriumi ja pankade, mälu järgi ütlen Swedi, LHV, ilmselt SEBi, Luminori, paljude teiste prognoosid ikkagi see, et majandus hakkab kasvama ja oodata on mõneprotsendilist, võib-olla isegi veidi suuremat majanduskasvu. Eks aeg näitab,“ lausus ta.

Infotunnis osalesid ka sotsiaalkaitseminister Signe Riisalo ja välisminister Margus Tsahkna.

Peaminister vastas lisaks küsimustele majanduse elavdamise, majanduspoliitika, valitsuse otsuste, põhiseaduse kehtivuse ja majanduse konkurentsivõime kohta.

Sotsiaalkaitseminister vastas küsimustele valitsuse otsuste ja tema haldusalas veetava poliitika kohta. Välisminister vastas küsimusele, mis puudutavad NATO riikide kaitsekulutuste kaheprotsendilise kohustuse mittetäitmist.

Infotunni stenogramm

Videosalvestist saab hiljem vaadata Riigikogu YouTube’i kanalil.

Vaata ka:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane

loto

Loto Horoskoop – Reede 20 september 2024

Loto horoskoop reedeks, 20. september 2024, toob igale tähemärgile soovitusi, kuidas läheneda loteriivõitudele ja rahaasjadele: