Thursday , 19 September 2024
covid 19 g6ecf33666 640

Uus koroonaviiruse variant XEC levib kiiresti: teadlased hoiatavad võimalikust uue laine tekkest

Euroopas on levimas uus koroonaviiruse variant XEC, mis võib teadlaste sõnul peagi saada domineerivaks. Esimest korda tuvastati see mutatsioon Saksamaal juunis ning nüüdseks on see levinud mitmesse riiki. XEC on kombinatsioon variantidest KS.1.1 ja KP.3.3.

Californias asuva Scrippsi uurimisinstituudi juht Eric Topol märkis oma pühapäevases sotsiaalmeedia postituses, et XEC on praegu kõige tõenäolisem uus nakkusoht. Los Angeles Timesile antud intervjuus ütles ta, et võib kuluda paar kuud, enne kui see viirus põhjustab suurema haiguslaine.

Sellest on kirjutanud Briti meediaväljaanded BBC ja Independent.

Uue variandi sümptomid sarnanevad varasemate koroonaviiruse tüvedega: kõrge palavik, kehavalu, väsimus, köha ja kurguvalu. Enamikul juhtudel paraneb haigus mõne nädalaga, kuigi mõnel juhul võib taastumine võtta kauem aega.

Koroonaviiruse andmete analüütik Mike Honey kirjutab sotsiaalmeedias, et praegu on umbes 10% Suurbritannia uuritud juhtumitest seotud XEC variandiga. Saksamaal ja Taanis on see näitaja 16–17%. XEC on tuvastatud 27 riigis üle kolme kontinendi.

Soome terviseamet avaldas eelmisel nädalal ülevaate, milles märgitakse, et koroonaviiruse levik on Soomes ja Euroopas kasvamas. Alates maikuust on laboratoorselt kinnitatud juhtumite arv Soomes suurenenud, sarnaselt eelmise suve olukorrale, kuigi tänavu algas kasv veidi varem.

Vaata ka:

politsei

KOHUTAV! Video, kuidas autojuht sõitis tõukerattal teed ületanud 12.a lapsele otsa

Vahendame Liiklusjärelevalvekeskus postitust. Selle postituse eesmärk ei ole süüdlase otsimine. See on hea näitlik video

ilm

4 päeva ILM: Tulemas on esimesed öökülmad. Õhutemperatuur -2..+21°C.

Reede 20 september 2024Öösel: Vähese pilvisusega sajuta ilm. Mitmel pool tekib udu. Puhub läänekaare tuul