Thursday , 19 September 2024
Sotsiopaat

Kui teie armastatud inimene on sotsiopaat, näitavad nad tõenäoliselt neid 8 omadust

Sotsiopaat on inimene, kellel on antisotsiaalse isiksusehäire (ASPD) sümptomid. Sotsiopaadid võivad näidata üles empaatiavõime puudumist, manipulatiivset või petlikku käitumist, impulsiivsust ja ühiskondlike normide eiramist. Kuigi nad mõistavad, et nende käitumine võib olla vale, ei tunne nad süüd ega kahetse sageli oma tegusid.

Peamised omadused on:

  • Empaatia puudumine: Sotsiopaadid ei pruugi tunda kaasa teistele inimestele ega muretseda nende tunnete pärast.
  • Petlikkus ja manipulatsioon: Nad võivad valetada, petta ja kasutada teisi isikliku kasu saamiseks.
  • Impulsiivne ja riskialdis käitumine: Nad võivad tegutseda mõtlemata tagajärgedele, tundmata vastutust oma tegude eest.
  • Vähe süütunnet: Sotsiopaadid ei tunne sageli kahetsust või süütunnet isegi siis, kui nende tegevus tekitab teistele kahju.

Kuigi sotsiopaatia ja psühhopaatia on omavahel seotud mõisted, on nende vahel nüansilised erinevused. Psühhopaadid on tavaliselt jahedamad ja kalkuleerivamad, samas kui sotsiopaadid on impulsiivsemad ja nende käitumine võib olla vähem planeeritud.

Kui armastatud inimene on sotsiopaat, võivad nende käitumises ja isiksuses ilmneda järgmised kaheksa omadust, mis viitavad sellele häirele:

1. Empaatiapuudus

Sotsiopaadid ei suuda tunda või väljendada empaatiat teiste inimeste tunnete ja vajaduste suhtes. Nad ei hooli sellest, kui nad põhjustavad valu või kahju, kuna nende keskmes on tavaliselt ainult nende enda huvid ja soovid.

2. Manipulatiivne käitumine

Sotsiopaadid on äärmiselt osavad manipulaatorid. Nad kasutavad inimesi oma eesmärkide saavutamiseks ja teevad seda sageli peenelt, muutes teid süüdlaseks või kasutades teie nõrkusi enda kasuks. Manipuleerimine võib olla emotsionaalne, rahaline või seotud sotsiaalsete olukordadega.

3. Vastutuse vältimine

Nad keeldusid vastutamast oma tegude või otsuste eest. Kui midagi läheb valesti, süüdistavad nad alati teisi ja ei võta kunagi isiklikku vastutust. Nad on sageli võimetud oma vigadest õppima või nende eest vabandama.

4. Patoloogiline valetamine

Sotsiopaadid valetavad kergesti ja sageli, ilma süümepiinadeta. Nende valed on hästi läbimõeldud ja neid kasutatakse sageli teistega manipuleerimiseks või enda kaitsmiseks. Sageli võivad nad valetada ka siis, kui tõde oleks lihtsam.

5. Impulsiivsus ja riskide võtmine

Sotsiopaadid kipuvad tegutsema hetkeajel, mõtlemata oma tegude tagajärgedele. Nad võivad võtta ohtlikke riske, mis kahjustavad neid või teisi, kuna nad ei suuda kaaluda pikaajalisi tagajärgi või nad lihtsalt ei hooli neist.

6. Pinnapealsed suhted

Kuigi sotsiopaadid võivad esialgu tunduda sarmikad ja köitvad, on nende suhted enamasti pealiskaudsed. Nad ei ole võimelised looma sügavaid, usaldusväärseid ja hoolivaid sidemeid. Suhted nendega põhinevad tihti huvidel, mitte tõelistel tunnetel.

7. Kalduvus rikkuda reegleid ja norme

Sotsiopaadid ei austa sotsiaalseid norme ega seadusi. Nad rikuvad neid sageli ja näitavad vähe kahetsust või hirmu karistuse ees. Reeglid on nende jaoks pigem takistused, mida nad püüavad vältida või murda, kui see neile kasu toob.

8. Kahetsuse või süütunde puudumine

Nad ei tunne kahetsust oma tegude tagajärgede pärast, isegi kui nende teod on teisi inimesi sügavalt kahjustanud. Süütunne või moraalne kaalutlemine ei mõjuta nende otsuseid, kuna nad keskenduvad täielikult omaenda kasule ja vajadustele.

Need omadused võivad viidata tõsisele sotsiaal- ja isiksusehäirele, mida on raske tuvastada, sest sotsiopaadid võivad alguses tunduda võluvad ja karismaatilised. Kui need tunnused on teie partneri käitumises olemas, on oluline otsida tuge ja kaaluda, kas suhe on teile tervislik ja turvaline.

4o

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos