Thursday , 19 September 2024
unnamed 1

Valitsus sai ülevaate, kuidas läheb Eesti inimesel, riigil, ühiskonnal ja majandusel

Stenbocki maja, 10. september 2024 – Valitsus sai riigieelarve arutelude käigus ülevaate riigi pikaajalise arengustrateegia „Eesti 2035“ sihtide poole liikumisest. Ülevaade on koond olulisematest statistilistest näitajatest ja rahvusvahelistest indeksitest, kust saab teada, kuidas läheb Eesti inimesel ja ühiskonnal, millised on meie elukeskkonna muutumise trendid, milline on majanduse seis ja riigivalitsemise olukord.

Ülevaate järgi on Eesti riigi valitsemine rahvusvahelises võrdluses väga tõhus. Meie inimesed on rahul avalike teenustega võrreldes 2021. aastaga on digiteenustega rahulolu tõusnud 8%. Värske OECD usalduse uuring näitab, et oleme koos Soome ja Luksemburgiga ainsad, kelle rahulolu avalike teenustega ületab 80%, samas kui OECD keskmine on 63%.

Eesti inimesed on tööturul tegusad, peaaegu veerand täiskasvanutest jõuab tegeleda ka enesetäiendamisega ning ligi 80 protsenti elanikest võtab osa kultuurisündmustest.

Eesti inimesed on oma elukesskonnaga rahul sõltumata elukoha asukohast. Kõige rõõmsamad oma elukoha üle on saarlased, väiksem rahulolu on Ida-Virumaal.

Majanduse vaates on oluline, et erasektor teeb edusamme teaduse- ja innovatsiooni vallas, suunates uuendustesse ligi ühe protsendi SKP-st. Sellised investeeringud on ettevõtete jaoks kõrge riskiga, samas just innovatsioon aitab muuhulgas tõsta meie tööjõu tootlikkust. Eesti tööjõu tootlikkus on 78% Euroopa Liidu keskmisest ning konkurentsivõime poolest oleme rahvusvahelises pingereas 33 kohal.

Arvestades julgeolekuolukorda on positiivne näitaja, et üle 91 protsenti elanikkonnast hindab, et tema kodukandis on turvaline elada. Eestit tervikuna peab turvaliseks 88% inimestest.

Positiivsete arengute kõrval seisab Eesti silmitsi ka mitmete väljakutsetega.

Muret tekitavad Eesti tervisenäitajad. 52 protsenti inimestest on ülekaalus ja tervena elatud aastaid on meeste puhul oodata 56 a ja naiste puhul 60 a. Et olla endale seatud eesmärgi tasemel, peaks see olema vastavalt 63 ja 65.

Eestis on jätkuvalt palju inimesi, kellel on suur hoolduskoormus ja kes ei saa lähedase hooldamise tõttu panustada ühiskonna- ja tööellu.

Suhtelise vaesuse määr püsib Eesis 16 protsendi juures.

Eesti 2035 ülevaatega saab lähemalt tutvuda siit: ava ülevaade

Strateegia „Eesti 2035“ on Riigikogu poolt vastu võetud 12. mail 2021. Selle väljatöötamises osales 17 000 inimest. Katusstrateegias on toodud viis pikaajalist sihti, mille poole liikumist aitab hinnata riigi keskseid mõõdikuid koondav statistikaameti lahendus Tõetamm.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos