Saturday , 28 September 2024
Erakorralised uudised
Rannapungerja lennukipomm 20.06.24 1

Peipsi põhjaranniku puhkealal leiti lennukipomm

20. juunil kell 15.40 said demineerijad väljakutse Ida-Virumaale Alutaguse valda Rannapungerja külla, kus puhkajad leidsid telgivaia maasse lükates lõhkekeha sarnase metallist eseme.

Demineerijad tegid kindlaks, et tegu oli 100-kilogrammise lennukipommiga. Lõhkekeha asus rannaäärsel alal, kuhu viib vaid kitsas matkarada. Demineerimistöödeks kaasati lisajõude ja tehnilist varustust. Tartust saadeti kohale spetsiaalne rambiga paat, et lõhkekeha ohutult kanderaamil Rannapungerja jõe teisele kaldale tuua. Kohapeal tagasid ohutust päästjad ja kaasati kiirabitöötajad. Kuna lennukipommi kohapeal lõhkamine ei olnud turvaline ja demineerijad tuvastasid, et lõhkekeha on transporditav, viidi see Politsei- ja Piirivalveameti sõiduki saatel lõhkamisalale.

„Peipsi äärest on ka varem leitud lõhkekehi, kuid need on olnud enamasti väikesed,“ selgitas demineerimiskeskuse Ida-Eesti pommigrupi peademineerija Rasmus Rooden. „Kiidame puhkajaid, kes kohe leitud esemest hädaabinumbril teada andsid,“ lisas Rooden.

Kahtlase eseme leidmisel metsast, pööningult või veekogust tuleb teavitada hädaabinumbril 112. Hädaabinumbril tuleks helistada isegi lõhkekeha kahtluse korral. Demineerijad paluvad leitud eset mitte puudutada ega liigutada. Mida roostesem ja kehvemas seisukorras lõhkekeha on, seda suuremat ohtu see inimesele kujutab. Pealtnäha ohutu lõhkekeha võib liigutamisel plahvatada, tuues kaasa traagilised tagajärjed. Leiu asukoht tuleks võimalusel märgistada. Võimalusel tuleks demineerijad ära oodata, hoiatada läheduses viibivaid inimesi ja mitte lubama teisi lähedusse. Lõhkekehale järele tulevad demineerijad, toimetavad selle ohutusse kohta ja teevad kahjutuks. Olenevalt lõhkekeha seisukorrast ja asukohast võidakse see kahjutuks teha ka sündmuskohal.

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Lõppes metsloomade sügisene marutaudivastane vaktsineerimine

Põllumajandus- ja Toiduamet lõpetas kährikute ja rebaste sügisese marutaudivastase vaktsineerimise. Kokku külvati metsa 122 400

roolijoodik

22.09.2024 Ööpäevaga tabati 26 roolijoodikut Edastame ööpäeva jooksul laekunud teabe liiklusõnnetuste, ärandatud ja leitud sõidukite