Saturday , 28 September 2024
Erakorralised uudised
Blue Breaking News YouTube Channel Art
www.minuaeg.com

ELAK tervitab tudengite õppimisvõimaluste parandamist Ühendkuningriigi ülikoolides

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjon kinnitas tänasel istungil Eesti seisukohad Euroopa Liidu ning Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi vahelise noorte liikuvust käsitleva lepingu läbirääkimiste kohta.

Komisjoni esimees Liisa Pakosta selgitas, et Eesti jaoks on oluline, et tudengite õppimisvõimalused Ühendkuningriigi ülikoolides paraneks, õppemaks väheneks ja tekiks soodustingimustel tervisekindlustuse võimalus.

„Euroopa Liidu väärtus Eesti jaoks on muu hulgas selles, et me väikese riigina saame sarnaselt suurriikidega osa Ühendkuningriigi ülikoolide õppimiseelistest. Ühendkuningriik alustas läbirääkimisi noorte soodustingimisel õppimiseks esmalt suuremate riikidega, ent Euroopa Liit pidas seda väiksemate liikmesriikide suhtes diskrimineerivaks. Eesti tervitab Euroopa Liidu otsust pidada läbirääkimisi õppimistingimuste üle nii, et ka väiksemad riigid on algusest peale võrdsetena laua taga,“ lausus Pakosta.

Esimees märkis, et kui Ühendkuningriigis õpib üle 600 Eesti tudengi, siis Eestis on praegu vaid kümmekond Ühendkuningriigi tudengit. „Seega on oluline edendada ka meie kõrgkoolides pakutavaid õppevõimalusi rahvusvahelistele tudengitele,“ sõnas ta. „Lisaks tuleb seista selle eest, et Eesti tudengid, kes Ühendkuningriigis õpivad või seda teha soovivad, saaks paremad finantstingimused. Suure osa Ühendkuningriigi kõrgkoolide õppemaks on meie noorte jaoks mitmekordistunud ja tasud ulatuvad enam kui 40 000 naelani õppeaastas.“

Seletuskirjas osutatakse, et kokkulepe võimaldab saavutada Schengeni alal ühtsed reeglid 18–30-aastaste noorte liikuvuseks, aidates kaasa selgema ja parema õigusruumi kujundamisele. Leping annaks Eesti nooretele samaväärsed võimalused õppida, töötada või saada praktikat Ühendkuningriigis nagu on Ühendkuningriigi kodanikel Eestis või teistes ELi riikides.

Nõukogu otsust, millega antakse luba alustada läbirääkimisi EL ning Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi vahelise noorte liikuvust käsitleva lepingu üle, ning valitsuse esitatud seisukohti tutvustasid Siseministeeriumi nõunikud Katarina Budrik ja Harry Kattai.

Euroopa Liidu asjade komisjon otsustas väliskomisjoni arvamust arvestades valitsuse esitatud seisukohti konsensuslikult toetada.

Lisainfo: Liisa Pakosta tel 502 6191

Vaata ka:

roolijoodik

22.09.2024 Ööpäevaga tabati 26 roolijoodikut Edastame ööpäeva jooksul laekunud teabe liiklusõnnetuste, ärandatud ja leitud sõidukite

90523589 2910115582368687 8203878982697877504 o

22.09.2024 Ööpäeva liiklusinfo ja õnnetused

Edastame ööpäeva jooksul laekunud teabe liiklusõnnetuste, ärandatud ja leitud sõidukite kohta. Eile registreeriti politseis 6