Saturday , 28 September 2024
Erakorralised uudised
auto

Riigikogu Kinnitas Automaksu Seaduse Eelnõu

Riigikogu kiitis kolmapäevasel istungil kolmandal lugemisel heaks mootorsõidukimaksu seaduse eelnõu. Eelnõu toetas 57 riigikogu liiget, vastu oli 28 liiget.

Valitsuse algatatud mootorsõidukimaksu seaduse eelnõu (364 SE) kohaselt kehtestatakse Eestis alates järgmise aasta algusest kaheosaline mootorsõidukimaks. See maks koosneb kahest osast: iga-aastasest maksust, mida tasub mootorsõidukiomanik liiklusregistris registreeritud sõidukitelt, ning registreerimistasust, mida makstakse sõiduki registreerimisel. Sõiduautode maks koosneb baasosast, CO2 eriheite osast ja täismassi osast.

Mootorsõidukimaksu eesmärk on suunata inimesi keskkonnasäästlikumate sõidukite valikule ja toetada vanade autode kasutamist kuni nende eluea lõpuni. Maks muudab sõiduautode soetamise ja omamise praegusega võrreldes 5–15 protsenti kallimaks.

Eelnõu kohaselt on mootorsõidukimaksust ja registreerimistasust vabastatud alarmsõidukid, puuetega inimestele kohandatud sõidukid ning välisesinduste sõidukid vastavalt välislepingutele. Maksu hakkab koguma maksu- ja tolliamet, registreerimistasu aga transpordiamet.

Teise lugemise käigus tehti eelnõusse kaks põhimõttelist muudatust: registreerimistasu laiendatakse juba arvel olevate sõidukite esmasele omanikuvahetusele ning juriidiliste isikute sõidukite maks väheneb sõiduki vanusega.

Automaksu Eelnõu Läbis Riigikogus Teise Lugemise

Muudatusega sätestatakse, et registreerimistasu tuleb tasuda lisaks sõiduki esmakordsele registreerimisele ka selle esimesel omanikuvahetusel, kui varem pole tasu makstud. Samuti vähendatakse tasumäärasid nii, et registreerimistasu jääb keskmiselt alla kümne protsendi sõiduki väärtusest. Registreerimistasu määrad tõusevad 2028. ja 2031. aastal.

Registreerimistasu ei pea maksma sõiduki liisingufirmalt väljaostmisel ja oma nimele kandmisel ning päranduseks saadud sõiduki registreerimisel. Kuni kümne aasta vanustele sõidukitele, mis viiakse riigist välja, saab taotleda registreerimistasu tagastamist. Registreerimistasu ja mootorsõidukimaksu suurust vähendab sõiduki vanus nii füüsiliste kui ka juriidiliste isikute puhul.

Isamaa ja Keskerakond Kutsuvad Presidenti Seadust Välja Kuulutamata Jätma

Isamaa ja Keskerakond teatasid pärast hääletust, et pöörduvad presidendi poole, paludes tal mootorsõidukimaksu seadus välja kuulutamata jätta.

Isamaa fraktsiooni juht Helir-Valdor Seeder nimetas automaksu kehtestamist moraalselt ja juriidiliselt vastuvõetamatuks. Seeder lisas, et Isamaa annab presidendile üle ligi 20 000 allkirjaga pöördumise, milles palutakse seadust mitte välja kuulutada.

Keskerakond leiab, et eelnõu on põhiseadusega vastuolus ja kavatseb selle riigikohtus vaidlustada. Erakond näeb vastuolu põhiseadusega, kuna eelnõu menetlemisel ei tehtud soodustusi, mis kaitseksid erivajadustega inimesi, lasterikkaid peresid või vähemkindlustatud inimesi. Seetõttu palub Keskerakond ka presidendil eelnõu seadusena mitte välja kuulutada.

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Lõppes metsloomade sügisene marutaudivastane vaktsineerimine

Põllumajandus- ja Toiduamet lõpetas kährikute ja rebaste sügisese marutaudivastase vaktsineerimise. Kokku külvati metsa 122 400

roolijoodik

22.09.2024 Ööpäevaga tabati 26 roolijoodikut Edastame ööpäeva jooksul laekunud teabe liiklusõnnetuste, ärandatud ja leitud sõidukite