Thursday , 19 September 2024
josh appel NeTPASr bmQ unsplash

Riik tahab kahekordistada väärteo trahvimäärad

Justiitsministeerium on koostanud seadusemuudatuse eelnõu, mille eesmärk on trahviühiku väärtuse tõstmine praeguselt neljalt eurolt kaheksale eurole, samal ajal plaanitakse alandada trahvide miinimummäära.

Alates aastast 2001 muutumatuna püsinud trahviühiku suurus on kavas kahekordistada, vastavalt Justiitsministeeriumi välja töötatud eelnõule. Siseministeeriumi ja Justiitsministeeriumi algatusel võetakse ette see samm.

Justiitsminister Kalle Laaneti sõnul tõstatus trahvimäärade tõstmise küsimus siseminister Lauri Läänemetsa poolt. Laaneti kinnitusel toimus koostöö siseministeeriumiga, et analüüsida andmeid liiklusohutuse parandamise võimaluste kohta, eriti seoses liiklusrikkumistega.

Laanet mainis ka ideed seostada trahviühik mingi majandusliku indeksiga, mis võimaldaks trahvisummasid automaatselt kohandada ühiskonnas toimuvate muutuste järgi. Praegu on eelnõu siiski välja töötatud sellisel kujul, et trahviühikut lihtsalt kahekordistatakse.

Eelnõuga on kavas langetada trahvi alammäär ühele trahviühikule, mis tähendab miinimumtrahvi vähenemist, samal ajal kui maksimaalne trahvimäär jääb samaks. Lisaks on plaanis tõsta automaatsete liiklustrahvide summat ja kirjaliku hoiatamismenetluse maksimaalset trahvi määra.

Laaneti sõnul on trahvimäärade tõstmise eesmärk ennetada õigusrikkumisi ja katta menetluskulud, mis on aja jooksul suurenenud. Ta tõi välja, et trahvimäärade tõstmise efekt on ajutine ning rõhutas personaalsema lähenemise olulisust inimeste õiguskäitumise suunamisel.

Laanet märkis, et trahvimäärade tõstmise vajadus tuleneb osaliselt sellest, et trahvid on ajaga võrreldes muutunud vähem mõjusaks, hoolimata asjaolust, et liiklussurmade arv on viimaste aastakümnete jooksul märkimisväärselt vähenenud. Ta viitas ka teistele ennetuslikele meetmetele, mis on osutunud efektiivsemaks kui trahvimäära tõstmine.

Eelnõuga nähakse ette ka muudatusi alaealiste rikkujate trahvide arvutamisel, samuti ühistranspordis piletita sõidu karistamisel, piirates maksimaalset trahvisummat viie trahviühikuni.

Vaata ka:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane

loto

Loto Horoskoop – Reede 20 september 2024

Loto horoskoop reedeks, 20. september 2024, toob igale tähemärgile soovitusi, kuidas läheneda loteriivõitudele ja rahaasjadele: