Thursday , 19 September 2024
minuaeg.com uudised
www.minuaeg.com

Välisminister Tsahkna Münchenis: Navalnõi märterlik surm sümboliseerib Vene režiimi koletislikkust

Välisminister Margus Tsahkna osales täna, 16. veebruaril Saksamaal Müncheni julgeolekukonverentsil, kus ta ütles Venemaa opositsionääri Aleksei Navalnõi surmateadet ( Loe pikemalt SIIT ) kommenteerides, et see tõestab Vene režiimi koletislikku olemust. 

„Navalnõi pühendas oma elu Putini režiimi vastu võitlemisele,“ sõnas Tsahkna. „Navalnõi võis eeldada, milline saatus teda Venemaal ootab, ent ta naasis sinna siiski. Ta suri ta märtrina.”

Kõneldes konverentsi veerel toimunud kohtumistel Venemaa agressioonist Ukraina vastu, ütles Tsahkna, et Venemaa peab samuti kannatama ja üks viis selleks on võtta Venemaa külmutatud varad kasutusele Ukraina abistamiseks.

„Jõu kasutamine peab viima majanduslike kannatuste, isolatsiooni ja viimaks häbiväärse kaotuseni,“ ütles Tsahkna. „Venemaa külmutatud varade kasutusele võtmine toob sõtta pöördepunkti ja Venemaa kaotuse lähemale.”

Tsahkna tutvustas kohtumistel Eesti valitsuse poolt Riigikogule esitatud seaduseelnõu, mis võimaldaks kasutada Venemaa külmutatud varasid ettemaksuna Ukraina abistamiseks. Ministri sõnul ei tohi me kohkuda tagasi ühegi sammu ees, mis aitab kaasa Venemaa lüüasaamisele.

„Putin mängib meie hirmule tuumakatastroofi ees,“ märkis Tsahkna. „Ent kui Ukraina sõja kaotab, leiame end maailmast, kust on kadunud turvalisus, õitseng ja vabadused ning see on samamoodi ei midagi rohkemat ega vähemat kui katastroof.“

Kohtumisel oma Ühendkuningriigi kolleegi David Cameroniga sõnas Tsahkna, et Ukraina viib võiduni liitlaste ja partnerite pikaajaline pühendumine. „Kui iga Ramsteini koalitsiooni riik eraldaks igal aastal 0,25% oma SKP-st Ukraina sõjaliseks abistamiseks, võidaks Ukraina sõja juba lähiaastatel,“ ütles Tsahkna Eesti võidustrateegiat tutvustades.

Konverentsi veerel kohtus Tsahkna ka Peruu välisministri Javier González-Olaechea Franco ja Iraagi välisministri Fuad Husseiniga, samuti Ameerika Juudi Komitee esimehe Ted Deutchi, Rahvusvahelise Migratsiooniorganisatsiooni (IOM) juhi Amy Pope’i, Euroopa Komisjoni asepresidendi Věra Jourová ja Tuumarelvakatsetuste Üldise Keelustamise Lepingu Organisatsiooni (CTBTO) ettevalmistuskomisjoni peadirektori Robert Floydiga. 

Julgeolekukonverentsile siirdumise eel osales välisminister Tsahkna hommikusöögikohtumisel Baieri parlamendi esindajatega; arutelu keskmes olid julgeolekuteemad, ning lisaks kahepoolse koostöö võimalused Eesti ja Baierimaa vahel.

Vaata ka:

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Valitsus toetas ühistranspordiseaduse muutmise eelnõu esitamist Riigikogule

Eelnõu kohaselt hakkab riik tasuma vedajatele hüvitist nullpiletiga sõitjate eest. Muudatus puudutab eelkõige kommertsvedajaid. Eelnõuga