Thursday , 19 September 2024
Erik Laur

USA turge tabas langus

Eile saabunud inflatsiooninumbrid olid kõike muud kui positiivsed USA turgudele. Langesid nii aktsia- kui ka võlakirjaturud ning baasintresside langetuse ootus lükkus teise poolaastasse.

Inflatsioon ei halastanud

USA jaanuari kuu inflatsioon ületas ootusi pea igas mõttes. Terviklikult oodati kuises võrdluses raha väärtuse languseks 0.3% ning baasinflatsiooni 0.2%, kuid mõlemad numbrid olid 0.1% võrra kõrgemad. Hästi ei läinud ka aastases võrdluses. Kui baasinflatsiooni nähti kerkimas eelmise aasta sama ajaga võrreldes 3.7% juurde, siis reaalsus kujunes 0.2% võrra kõrgemaks. Peamise kurjajuurena nähti teenuste ja majutusega seotud kulude märgatavat kasvu, mis mõlemad tõusid vastavalt 0.8% ja 0.6%. Eriti märkimisväärne oli see, et viimane neist oli vastutav enam kui 2/3 jaanuari kuu inflatsioonist. Tarbijate jaoks positiivne oli kasutatud autode hinnalangus, mis oli suurim kuine kukkumine viimase 50 aasta jooksul.

Seitse suurt võtsid suuna allapoole

USA seitse suurimat ettevõtet Alphabet, Apple, Amazon, Meta, Microsoft, Nvidia ja Tesla sulgusid kõik päeva varasema tasemest allpool. Kui USA turgu kajastav S&P 500 langes 1.4%, siis tehnoloogia sektorit kajastav Nasdaqi üldindeks kukkus lausa 1.8% võrra. Enim sai suurest seitsmest pihta Tesla, mille hind vajus 2.2% võrra allapoole. Kõige kergemini pääses Nvidia, mis oli suurest seitsmest ka ainuke aktsia, mis eilse päeva jooksul plusspoolel ära käis. Päev tulemuseks kujunes aga 0.2% suurune langus. Küll aga olid eilsed langused võrdlemisi tühised võrreldes seitsme suure selle aasta kasvunumbritega, kui nii Meta kui ka Nvidia on tõusnud pooleteise kuu jooksul enam kui 30%.

Ei pääsenud ka võlakirjad

Eilse uudise peale jätkasid nii USA kui ka Saksamaa riigi võlakirjad aasta alguses alanud langust. USA kahe aasta võlakirja tootlus, mis on märgatavalt tundlikum Föderaalreservi intressiotsuseid mõjutavate sündmuste peale, tõusis eile hämmastavad 0.184 baaspunkti, mis oli suurim päevane tõus alates möödunud aasta märtsist. Eilsele tõusule eelnenud viie kauplemispäeva jooksul on võlakirja tootlus kerkinud vaid 0.070 bps-i. Tagasihoidlikus ei jäänud ka 10 aasta võlakirja tootlus, mis kosus 0.135 bps-i võrra. Teisel pool ookeani aset leidnud sündmused mõjutasid ka Euroopa võlakirjaturge, kui eilse jooksul kerkisid Saksamaa kahe ja kümne aasta valituse noteeringute tootlused vastavalt 0.074 ja 0.032 baaspunkti.

Intresside langetamise ootus nihkus juunisse

Kui veel nädal aega tagasi olid turud ennustanud 80%-se tõenäosuse esimeseks baasintresside langetuseks USAs mai kuusse ning teise juba juunisse, siis eilsed inflatsiooninumbrid lükkasid need ootused oluliselt edasi. Hetkel nähakse esimest langetust juunis ning kui varem oodati aasta peale enam kui viis langetust, siis nüüd on see ootus korrigeeritud nelja juurde. Veel selle aasta alguses olid turud sisse hinnastanud kuus intresside kärbet. USA inflatsioon ootusi euroalas ei mõjutanud. Endiselt oodatakse siin nelja intresside langetust aasta jooksul ning juuni kuu langetus näib olevat enam kui kindel turgude hinnangul. Küll aga kaheldakse selle osas, kas tuleb üks langetus ka kaks kuud varasemal kohtumisel aprillis.

Erik Laur

SEB kapitaliturgude maakler

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Eesti toetab Hiina elektriautodele tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

Täna kinnitas valitsus Eesti seisukohad Hiinas toodetud elektriautode tollimaksu osas. Eesti pooldab tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane