Friday , 20 September 2024
euro

MRiigi Rakendus: Lootustandev algus või kallis katse, 800 000 eurot maksumaksja raha lendas vastutaevast.

MRiigi rakendus, mille kaudu kodanikud peaksid saama oma ametiasju ajada, pole seni veel valmis. Majandusministeerium otsustas loobuda esialgsest variandist, mille arendamiseks oli kulunud 800 000 eurot.

Riigiäpi mRiik testperiood algas eelmise aasta alguses, kuid rakendus pole siiani valminud vastavalt algsetele plaanidele. Rakendust arendava Riigi Infosüsteemi Ameti (RIA) teatel pidanuks see olema valmis eelmise aasta keskel. MRiik, mis võimaldaks isikut tõendavaid dokumente digitaalsel kujul mobiiltelefonis hoida, on siiani läbinud alles arenduse esimese etapi.

Majandus- ja infotehnoloogiaminister Tiit Riisalo selgitas: “See prototüüp võimaldas meil mõista mRiigi äpi tugevusi ja nõrkusi, katsetada selle praktilist kasutamist ning anda inimestele võimalus seda testida, et siis järeldada, milline lahendus oleks meile parim.”

Mobiilirakenduse MRiigi loomisel kasutati Ukraina analoogset rakendust Diia. Projekti juhtinud Nikolai Kornõšev märkis, et Ukraina lahendus sobis seni, kuni suve lõpus toimus kohtumine, kus osalesid ka Eesti infotehnoloogiaettevõtted.

Riisalo sõnul polnud Ukraina Diia valik viga. “Sellest protsessist õpiti väga palju. Prototüübi testimise käigus selgus, kuidas rakendust edasi arendada. Valdkonna eksperdid andsid oma väärtusliku tagasiside, mis aitab meil paremat lahendust välja töötada,” selgitas Riisalo.

Projekti käigus kulutati üle 400 000 euro Euroopa Liidu fondidest ja ligi 400 000 eurot Eesti maksumaksja raha. Kuid kas see raha on nüüd raisku läinud?

“Ei, kindlasti mitte. Kõik sellest õpitu ja arendatud kood läheb kasutusse,” kinnitas minister.

Kornõševi hinnangul on see raha raisatud. “Erasektori mõjul peatati see projekt ja nüüd tahetakse see sulgeda. Uus hankeprotsess on juba alanud ning plaanitakse rakendust luua nullist,” märkis Kornõšev.

RIA eelarves on tänavu mobiilirakenduse arendamiseks ette nähtud 200 000 eurot ning lisaks on plaanis rakendust rahastada struktuurifondidest. Minister Riisalo sõnul võiks äpp olla valmis suveks.

Vaata ka:

ingel

Ingli Sõnum – Reede, 20. september 2024

Armsad hingelised, täna on päev, mil inglid saadavad teile erilise kaitse ja juhatuse. Nad paluvad

Paeva sonum

Päeva Sõnum – Reede 20 september 2024

Üldine energia: Täna on uute alguste päev. Universum toetab muutusi ja annab sulle hoogu, et