Saturday , 5 October 2024
Erakorralised uudised
312143660 512973940650194 2396767440463758936 n
Kaja Kallas

Infotunnis käsitleti töö- ja pereelu paremat ühildamist

Peaministri sõnul aitab sündimuse suurenemisele kaasa eeskätt palgalõhe vähendamine.

Peaminister Kaja Kallas kinnitas vastates Vadim Belobrovtsevi küsimusele demograafilise kriisi lahendamise kohta, et demograafiline olukord on keeruline kogu Euroopas. „Lisaks nii Eestis kui ka teistes Ida-Euroopa riikides avaldab sündimusele mõju ka see, et pere loomise ikka on saanud see 1990ndate põlvkond, mis oli arvult väiksem kui varasemad põlvkonnad. Ehk siis, kui meil ei ole emasid, siis meil ei ole ka lapsi,“ selgitas Kallas.

Probleemi tuleb tema sõnul lahendada mitmest suunast. Esiteks analüüsib Sotsiaalministeerium toetuste süsteemi, et selgitada välja, mis töötab, mis ei tööta, mis annab inimestele pere loomiseks vajalikku kindlustunnet, et siis just neid toetusi pakkuda. „Ja number üks põhjus on töö- ja pereelu parem ühildamine. Meil on haritud naised ja nad tahavad ka olla oma töös hinnatud, mitte ainult emana. Ehk siis, me kindlasti peame vaatama üle need meetmed, mis puudutavad ka soolist palgalõhet,“ selgitas Kallas.

Samuti aitavad tema sõnul sündimusele kaasa püsivad peresuhted ehk lapsevanemad – reeglina emad – vajavad kindlust, et nad ei jää lastega üksi ka siis, kui midagi juhtub. Kallas loetles sellele suunatud meetmeid nagu elatisabi suurendamine ja perelepitusteenuse arendamine. „Eriti võtame tähelepanu alla ka pere- ja soopõhise vägivalla vähendamise, mis on samuti probleem, mis on väga palju ka olnud nii-öelda vaiba all,“ lisas ta.

Samuti avaldas peaminister head meelt selle üle, et ühelt poolt vanemahüvitis on ennast tõestanud naistele laste saamisel kindlustunnet andva meetmena ning teisalt kasutavad seda aina enam ka mehed. „Vanemahüvitise kasutamine ka meeste poolt toob kaasa tegelikult igasuguseid positiivseid asju. Esiteks seda, et isadel tekib parem side oma lastega. Teiseks, see parandab ka meeste tervist just sellepärast, et lastega tegelemine alandab stressitaset ja kokkuvõttes ta mõjub perele väga hästi. Neid olemasolevaid asju saame edasi arendada, vaadata, kuidas need paremini töötaks,“ märkis ta.

Peaminister vastas veel küsimustele, mis käsitlesid olukorda Eesti Vabariigis, raha, julgeolekut, õpetajaid, Moskva Patriarhaadi Eesti Õigeusu Kiriku metropoliidi Eestist lahkuma sundimist ning probleeme arstide vastuvõtuga.

Infotunnis osalesid ka justiitsminister Kalle Laanet ja välisminister Margus Tsahkna. Justiitsminister vastas küsimustele Vene kodanike hääleõiguse ja kommunikatsiooni kohta. Välisminister vastas küsimusele julgeoleku kohta.

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Ulatusliku evakuatsiooni õppuse põhipäevast võtab osa pea tuhat inimest 

Eile alanud ulatusliku Eesti suurima evakuatsiooniõppuse raames viiakse täna umbes 800 inimest Kagu-Eesti omavalitsustest Viljandimaale.

horoscope 2

Kellel tuleb tähemärkidest Laupäev 05.10.2024 hea päev ja kellel halb päev? Uuri järgi!

Siin on, millised tähemärgid võivad 5. oktoobril 2024 kogeda head ja halba päeva: Hea päev