Thursday , 19 September 2024
Poltsamaa Lossi korstnapoleng

Lõuna päästekeskuse sündmused 19. – 22.  jaanuar 2024

Jõgevamaa
20. jaanuaril kell 21.15 teatati, et Põltsamaal Lossi tänaval paiskub hoone korstnast välja sädemeid, mis ohustavad ümbrust ning maja ennast. Hoone esindaja tuli kohale ja lasi päästjad sisse. Korstnalõõrides oli süttinud tahm. Päästjad summutasid põlengu süsihappegaasikustutiga ja õnneks tuli lõõridest välja ei olnud levinud. Hoone esindaja ülesandeks jäi korstnapühkija kutsumine. Hoonet ohustavate ja kütteseadet lõhkuvate tahmapõlengute ärahoidmiseks tuleb kütteseadmeid regulaarselt puhastada. Kortermajades ja kogunemishoonetes tuleb seda igal aastal tegema kutsuda kutseline korstnapühkija. Hooldustöid tuleb teha minimaalselt korra aastas, kuid vajadusel tihedamalt.
(Lisatud pilt, autor Lõuna päästekeskus)

Suitsukoni süütas maja, suitsuandur oli aegunud, elanik ärkas paugu peale
21. jaanuaril kella 5.36 ajal avastas Puurmani alevikus Tallinna mnt paugatuse peale ärganud majaelanik, et majast oli kadunud vool. Asja uurima minnes avastas elanik maja teise korruse trepi juures põlengu, mida tal õnnestus ämbri veega osaliselt summutada. Tulekahjust märku andud paugu olid ilmselt teinud viga saanud ja lühisesse läinud elektrijuhtmed. 
Päästjad avasid tulekolletele ligipääsuks ja kustutamiseks kuus ruutmeetrit põrandat. Selgus, et selles kohas tavatseti suitsetada ning põranda vahelt tuli välja ka konisid, mis olid tõenäoliselt soojustuseks oleva saepuru süüdanud.
Hoones oli suitsuandur, kuid selle kasutusiga oli möödas ning häiret ei olnud andur päästjatele teadaolevalt andnud. Päästjad juhivad tähelepanu, et iganenud suitsuandurid, mille vanus ulatub üle 10 aasta, tuleb välja vahetada. Suitsuanduri töökorrasolekut tuleb regulaarselt, vähemalt kord kuus, kontrollida. Selleks tuleb vajutada testnuppu, mille järel töökorras andus annab helisignaali.
(Lisatud pildid, autor Lõuna päästekeskus)

Põlvamaa
21. jaanuaril kella 14.30 ajal põles Põlva vallas Andre külas elumaja korstnas tahm. Majaomaniku poeg loopis põlengu summutamiseks korstnasse lund. Õnneks tuli maja külge ei levinud. Hoonet ohustavate ja kütteseadet lõhkuvate tahmapõlengute ärahoidmiseks tuleb kütteseadmeid regulaarselt puhastada. Kütteseadet tuleb hooldada ja kontrollida minimaalselt kord aastas. Iga viie aasta jooksul vähemalt korra tuleb seda ühepereelamus kutsuda tegema kutselise korstnapühkija. Vahepealsel ajal võib hooldustööd ka ise ära teha, kuid julgem on kasutada kütteseadmeid, mille on üle vaadanud väljaõppinud ja igapäevaselt seda tööd tegev spetsialist.

Tartumaa
19. jaanuaril kell 17.21 teatati Elva vallas Metsalaane külas autolt löögi saanud põdrast. Raskelt viga saanud loomaga tegelesid kohale kutsutud jahimehed. Päästjad aitasid tagada liiklusohutust ja vabastada teed liikluseks.

Kella 17.41 ajal süttis Tartus C. R. Jakobsoni tn sõiduauto mootoriosa, mille omanik lumega summutas. Päästjad tõstsid sõidukit hüdraulilise tööriistaga, et auto alumisse osasse jäänud tulekoldeid kustutada.

Valgamaa
19. jaanuaril kell 20.26 aitasid päästjad Valgas Pärna pst sisse saada kodus kukkunud vanema naise juurde. Uks avati kangi abil ja põrandalt leitud patsient viidi kiirabiautosse.

20. jaanuaril kella 19.21 ajal teatati Otepää vallas Tatra-Otepää-Sangaste mnt 13. km on teel palgid. Ilmselt olid palgid teele kukkunud mõne veoauto koormast. Tee vabastati ohutuks liikluseks. Iga juhi kohustus on veenduda, et koorem oleks kinnitatud ja teiste liiklejate ohutus tagatud.

Viljandimaa

22. jaanuaril kell 4.50 teatati, et Viljandis Riia mnt asuvas puidutööstuses põleb saepurupunker. Punker tühjendati ja päästjad kustutasid saepuruga koos välja kukkunud sädemed ning söestunud tulekolded. Kustutustööd lõpetati kell 8.08.

Võrumaa
20. jaanuaril kella 8.00 ajal põles Rõuge vallas Savikoja külas elumaja pliidi puhastamata soojamüüri lõõrides tahm. Päästjad kontrollisid elamu tuleohutust. Õnneks tuli lõõridest välja ei levinud.
Kütteseadmeid tuleb puhastada ning nende korrasolekut kontrollida vähemalt kord aastas. Olenevalt kasutamise intensiivsusest tihedamalt. Kord viie aasta jooksul peab eramaja korstent pühkima ja seadmeid hooldama kutseline korstnapühkija, kes tehtud tööde kohta tõendi annab. Vahepealsel ajal võib hooldustöid ise teha. Kortermajas peab igal aastal käima kutseline korstnapühkija.

Vaata ka:

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Eesti toetab Hiina elektriautodele tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

Täna kinnitas valitsus Eesti seisukohad Hiinas toodetud elektriautode tollimaksu osas. Eesti pooldab tasakaalustava tollimaksu kehtestamist

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane