Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
isamaa

Isamaa reiting tõusuteel, reformierakonna toetus langenud madalaimale tasemele alates 2019

Reformierakonna toetuse vähenemine 19 protsendile ja Isamaa reitingu tõus, mis hakkab jõudma populaarsuses EKRE-le lähemale, on uusimad trendid Ühiskonnauuringute Instituudi ja Norstati koostöös korraldatud igal kolmapäeval avaldatava küsitluse andmetest.

Viimase nelja nädala koondtulemused näitavad, et EKRE naudib 23,2 protsendi, Isamaa 22,4 protsendi ja Reformierakond 19 protsendi valijate toetust. EKRE säilitas oma toetuse stabiilsena, püsides muutumatuna alates eelmise aasta augustist. Isamaa toetuse kasv nädala jooksul 2,2 protsendipunkti võrra tõi nad EKRE-le üllatavalt lähedale, jättes Reformierakonna 3,4 protsendipunkti kaugusele kolmandale positsioonile. See on Reformierakonna jaoks madalaim toetusmäär alates 2019. aastast, mil Norstat alustas parteide toetuse küsitluste läbiviimist. EKRE edestab Isamaad vaid 0,8 protsendipunkti võrra.

Teiste parteide seas on Keskerakond hääletajate seas 14,5 protsendiga, Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) 9,9 protsendiga ja Eesti 200 6,1 protsendiga. Ülejäänud parteide toetusnumbrid ei näidanud eelneva nädalaga võrreldes olulisi muutusi. Viimased tulemused peegeldavad andmeid perioodist 10. oktoober kuni 6. november, mille jooksul küsitleti kokku 4002 valimisealist Eesti kodanikku.

Koalitsiooniparteide üldtoetus on 35 protsenti, samal ajal kui opositsiooniparteide toetus on kokku 60,1 protsenti. Uuringutulemuste esitlemisel rõhutavad Ühiskonnauuringute Instituut ja Norstat Eesti AS viimase nelja nädala koondnumbreid, mis kujutavad endast vähemalt 4000 inimese valimi suurust, jättes kõrvale need, kes parteieelistust ei avalda. Veaprotsent varieerub sõltuvalt suurima grupi suurusest, EKRE puhul +/-1,58 protsenti. Teiste parteide reitingute veamäär on väiksem, näiteks Eesti 200 puhul +/-0,9 protsenti. See metoodika silub üksikutes küsitlustes esinevaid kõikumisi, mida võivad põhjustada statistilised vead või lühiajalised sündmused.

Norstat viis küsitlused läbi perioodidel 10.–13. oktoober, 16.–20. oktoober, 23.–27. oktoober ja 30. oktoober – 6. november, vastajateks oli kokku 4002 vähemalt 18-aastast Eesti kodanikku. Tagamaks valimi võimalikult täpset esinduslikkust, kasutati küsitluste läbiviimisel nii telefonikui ka veebiküsitlusi. Valimiandmed kaaluti, et tagada tulemuste usaldusväärsus vastavalt valimisõiguslike kodanike jaotusele olulisemate sotsiaaldemograafiliste näitajate alusel.

Vaata ka:

minuaeg.com uudised

Balti ja Poola ELAKite esimehed: veeldatud maagaasi ostmine Venemaalt õõnestab Euroopa Liidu ühtsust

Baltimaade ja Poola parlamentide Euroopa Liidu asjade komisjonide esimehed ütlevad ühispöördumises, et Euroopa Liit peab

Blue Breaking News YouTube Channel Art

Sarajevos avati esimene Eesti aukonsulaat

Sel nädalal avati Bosnia ja Hertsegovina pealinnas Sarajevos Eesti aukonsulaat. Eesti aukonsuliks Sarajevos nimetati Bosnia