Friday , 20 September 2024
Vseviov 07.11

Kantsler Vseviov Brüsselis: ELi võimest reageerida kriisidele sõltub tema tõsiseltvõetavus ja usaldusväärsus

Välisministeeriumi kantsler Jonatan Vseviov viibis 6.–7. novembril visiidil Brüsselis, kus ta kohtus NATO asepeasekretäri Mircea Geoanăga, kaitsepoliitika ja planeerimise abipeasekretäri Angus Lapsleyga ning Euroopa Ülemkogu eesistuja kabinetiülema Frédéric Bernardiga. Samuti osales  ta Euroopa välisteenistuse suursaadikute konverentsil Euroopa julgeoleku tuleviku teemalises vestlusringis.

Kohtumistel Geoanăga ja Lapsleyga arutati juulikuus Vilniuse tippkohtumisel tehtud otsuste rakendamist, Venemaa jätkuvat agressiooni Ukrainas, Ukraina toetamist ja alliansi heidutushoiaku tugevdamist. Vseviov tänas NATO-t kiire reageerimise eest Läänemerel toimuvale. „Oleme ühes liitlastega tõstnud valvsust ja astunud samme, et elutähtsaid ühendusi Läänemeres kaitsta,“ ütles Vseviov.

Bernardiga räägiti sõja hinna tõstmisest Venemaale, sealhulgas täiendavate sanktsioonidega edasiliikumisest ja Ukraina jätkuvast igakülgsest toetamisest. „Eesti seisukoht on, et Ukraina on täitnud vajalikud seitse tingimust, et saada kutse liitumiskõneluste alustamiseks ELiga,“ sõnas Vseviov. „Loodan, et homme annab oma raportis selleks omapoolse soovituse ka Euroopa Komisjon.“

Vseviov rõhutas, et EL peab kiiresti tegutsema, et kiita heaks rahutagamisrahastu 8. pakett, mida Ukraina hädasti vajab. „EL on lubanud Ukrainat pikaajaliselt toetada, kaalul on meie usaldusväärsus ja kogu Euroopa julgeolek, mille eest Ukraina võitleb,“ ütles ta.

Ühtlasi osales Vseviov Euroopa välisteenistuse (EEASi) suursaadikute konverentsil Euroopa julgeoleku tuleviku teemalises vestlusringis. Vseviov ütles sõnavõtus, et ELi usaldusväärsus ja tõsiseltvõetavus sõltub sellest, kuidas ta suudab reageerida globaalsetele probleemidele ja kas ta suudab olla arvestatav jõud nende lahendamisel. „Seisame silmitsi mitme kriisiga, mis määravad meie tuleviku,“ sõnas Vseviov. „Meie praegustest otsustest sõltub, kas oleme piisavalt julged, et kaitsta ja hoida reeglitel põhinevat maailmakorda, sest meie väärtused pole iseenesestmõistetavad.“

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja