Friday , 20 September 2024
kool

Reedel 10. novembril toimub üle Eesti koolides ja lasteaedades õpetajate hoiatusstreik.

Eesti Haridustöötajate Liit on väljendanud muret seoses valitsuse venitamisega palgaläbirääkimistes. Erinevalt õpetajatest ei ole valitsus esitanud ühtegi konkreetset plaani kokkulepete elluviimiseks, mis toob kaasa 10. novembril toimuva üleriigilise õpetajate hoiatusstreigi.

Liidu esimees ja streigijuht Reemo Voltri kritiseerib, et seni on palgaläbirääkimised olnud valitsuse poolt ühepoolsed ning sisuline kaasamõtlemine on puudulik. Ta rõhutab, et õpetajate topeltkoormus ei tõesta mitte madalaid palku, vaid on hoopis märk süsteemsest ebaõiglusest, võrreldes seda olukorraga, kus inimestele, kes ei suuda endale sööki lubada, soovitatakse öötööle asuda.

Õpetajad on valitsusele välja pakkunud mitmeid lahendusi, et täita valimistel antud lubadusi ja koalitsioonilepingus kokkulepitud tingimusi. Voltri toonitab, et arusaam riigieelarve piirangutest ei vabanda prioriteetide ebaõiglast jaotamist ning on pakkunud välja pikemaajalisi lahendusi õpetajate palgaküsimuses aastateks 2024–2027.

EHL-i esimees lisab, et õpetajate läbipõlemine, ametist lahkumine ja järelkasvu puudumine ohustab tõsiselt Eesti inimeste heaolu, turvalisust ning eestikeelse hariduse tulevikku. Järgmisel nädalal, 10. novembril, toimub hoiatusstreik, mis on planeeritud tunniajaliseks nii koolides kui ka lasteaedades, hõlmates eri vanuseastmete haridustöötajaid. Streigi toimumise ajaks on koolides määratud kella 9–10 ja lasteaedades kella 8–9 hommikul, soovitades haridusasutustel sel päeval hilisemat tööaja algust.

Voltri rõhutab, et streik ei ole suunatud kellegi vastu, vaid on solidaarsusakt kogu Eesti haridussektori ja selle tuleviku nimel. Ta tunnistab, et hoiatusstreik võib põhjustada ebamugavusi paljudele inimestele ja nõuda päevakavade ümberkorraldamist, kuid see peegeldab tuleviku võimalikku reaalsust, kui praegune kriis haridusvaldkonnas jätkub.

Eesti Haridustöötajate Liidu esimehe sõnul on streik vajalik samm, et tuua valitsuse tähelepanu haridustöötajate muredele ja nõuda kiireid ning jätkusuutlikke lahendusi.

See on teksti kohandatud ja veidi sujuvam versioon, mis võib aidata lugejal paremini mõista esitatud probleemi tõsidust ja õpetajate streigi eesmärke.

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja