Thursday , 19 September 2024
kallas

Õpetajaks õppijad pettunud lubatud stipendiumi pärast

Kevadel lubas haridusminister Kristina Kallas, et ülikoolid saavad riigilt lisaraha selleks, et maksta õpetajaks õppijatele eristipendiumi senise 160 euro asemel 400 eurot kuus.

Lisaks pidi suurenema nende üliõpilaste osakaal, kes õppetoetust saavad, sõltuvalt erialast. Näiteks lasteaiaõpetajaks õppijatest 20 protsenti saavad stipendiumi. Erialadel kus on väga suur puudus õpetajatest, näiteks matemaatikas ja informaatikas – saab stipendiumi 80 protsenti tudengitest.Tartu ülikoolis pidi selle nädala kolmapäevaks selguma, kes stipendiumid saavad. ERR-ile teadaolevalt ei saanud näiteks loodusteaduste õpetaja eriala tudengitest stipendiumi mitte keegi, kuigi sel erialal peaks õppetoetuse saajaid olema 80 protsenti.Haridusministeeriumi kõrghariduse valdkonna juht Kristi Raudmäe kinnitas, et toetused on välja makstud.”Haridus ja teadusministri määrusega on sätestatud, et stipendiumi saajad määrab kõrgkool oktoobrikuu jooksul. Seega nüüd, 1. oktoobri seisuga olemegi haridus- ja teadusministeeriumi poolt teinud väljavõtte hariduse infosüsteemist stipendiumiõiguslike isikute arvu kohta, need siis oktoobrikuu jooksul üle täpsustanud ülikoolidega. Seejärel oleme oktoobrikuu jooksul sõlminud rahastusleppe muudatused ülikoolidega ning tänaseks päevaks on kõigi kolme ülikooliga ka vastavad lepingud sõlmitud ning ka rahad ülekandmisel või juba üle kantud,” rääkis Raudmäe.”Nii et see raha, vähemasti stipendiumi saamise otsusest lähtuvalt ministeeriumi poolt eraldatud stipendiumide arvust, peaks siis nüüd kohe ka üliõpilasteni jõudma,” lisas ta.

Tartu ülikooli õppekorraldus- ja kvaliteeditalituse juhataja Ülle Hendrikson ütles kirjalikus vastuses ERR-ile, et ülikool tegutseb selle nimel, et oktoobris saaksid stipendiumid määratud ja makstud.Kristi Raudmäe tõdes, et ülikoolidega suhtlus on võtnud üksjagu aega, kuid ministri määrus sätestab, et toetuste otsused peavad sündima oktoobrikuu jooksul.Teadmatusse jäetud tudengid on olukorras pettunud, sest paljud läksid õppima just seetõttu, et suurem stipendium lubab vähendada töökoormust ja laseb keskenduda täiskoormusega õppimisele.Tartu ülikool palub stipendiumi taotlejatelt kannatust.

Selle loo puhul on oluline märkida, et haridusministeerium on kinnitanud, et stipendiumid on välja makstud. Siiski on õpetajaks õppijad pettunud, sest paljud neist ei ole veel oma toetusi kätte saanud. See on mõistetav, arvestades, et stipendiumid lubati välja maksta juba oktoobris.On oluline, et haridusministeerium ja ülikoolid selgitaksid välja, miks stipendiumid ei jõudnud õigeaegselt tudengiteni. Kui põhjus on tehniline, siis peaksid nad tegema kõik endast oleneva, et olukord ei korduks. Kui põhjus on aga bürokraatlik, siis peaksid nad tegema muudatusi, et stipendiume oleks lihtsam ja kiiremini välja maksta.Õpetajate järelkasvu suurendamiseks on oluline, et õpetajaks õppivad tudengid saaksid piisavat toetust. Suurem stipendium on üks viis, kuidas seda teha. Seetõttu on oluline, et õpetajaks õppijad saaksid oma toetusi õigeaegselt.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos