Thursday , 19 September 2024
53281071782 4cbc150b55 c

Välisminister Margus Tsahkna Luksemburgis: Eesti lõpetab katuserahade maksmise

 

Välisminister Margus Tsahkna osales täna, 24. oktoobril Luksemburgis Euroopa Liidu üldasjade nõukogul, kus andis muu hulgas ülevaate Eesti õigusriigi olukorrast.

 

Õigusriigi dialoog on iga-aastane arutelu, kus ELi liikmesriigid annavad ülevaate õigusriigi olukorra arengutest möödunud aasta jooksul. Arutelu põhieesmärk on jagada parimaid tavasid ja tugevdada õigusriiki.

 

Tsahkna avaldas ülevaadet andes heameelt, et suuri puudusi Eesti õigusriigi olukorras ei ole ja Euroopa Komisjoni tehtud soovitustega on edasi liigutud. „Üks Euroopa Komisjoni ettepanekuid meile õigusriigi parandamiseks läinud aastal oli, et rakendaksime efektiivsemalt Euroopa standardeid kodanikuühiskonna rahastamise kohta,“ sõnas Tsahkna. „Praegune valitsus on otsustanud, et järgmisest aastast „katuserahasid“ enam kodanikuühiskonna organisatsioonidele ei maksta, sest nende jagamine ei ole läbipaistev ning on sellisena vastuolus hea valitsemise tavadega.”

 

Tsahkna lisas, et Eesti jätkab tööd selle nimel, et tõhustada huvide konflikti vältimist ja suurendada ligipääsu teabele, mida Euroopa Komisjoni soovitused õigusriigi parandamiseks samuti sisaldasid.

 

Arutati ka Euroopa tulevikku, sealhulgas laienemispoliitikat. Tsahkna sõnas, et oluline on analüüsida, kuidas uute liikmete vastuvõtmine ELi võiks mõjutada. „Nii oleme paremini valmis ELi laienemiseks ja sellega kaasnevaks,“ sõnas Tsahkna ja lisas, et toetab ELi kohandamist laienemiseks praeguste aluslepete võimaluste piires. „Samas ei tohiks see takistada võimalike uute liikmesriikidega, sealhulgas Ukrainaga ühinemisläbirääkimiste alustamist. Samm ELi liikmesuse suunas annab ka Ukrainale indu keskenduda oluliste reformide elluviimisele.“

 

Arutati ka Euroopa Liidus kasutatavate töökeelte võimalikku täiendamist ja 26.–27. oktoobril aset leidva Euroopa Ülemkogu ettevalmistust.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm, mis

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos