Friday , 20 September 2024
euro

Omastamises kahtlustatav Henri Laupmaa ei ole üle poole droonikampaaniale annetatud summast üle kandnud.

Laupmaa pidi esmaspäevaks üle kandma kõik ligi 225 000 eurot, mis inimesed toeta.me Ukraina annetuste portaali kaudu droonikampaaniale annetasid.

Laupmaa teatas kirjalikus kommentaaris, et kogu summat ei ole võimalik tasuda. Ta ütles, et tal on väga kahju, et ta on teinud vigu ja valearvustusi ning toonud kaasa praeguse olukorra, kus peab tasuma droonikampaania summa osade kaupa. Laupmaa sõnul teeb ta kõik, et olukord võimakult kiiresti lahendada.

Annetuskampaania kogus raha, et osta Eesti ettevõttelt Threod Systems 21 GPS-i segamise vastast seadet. Ettevõte kinnitab plaani järgi need oma droonide külge, mis saadetakse Ukrainasse. Sellised seadmed pikendavad rindel droonide eluiga ning aitavad vältida Venemaa elektroonilise sõjapidamise vahendeid.

Roy Strider ütles, et selle 110 000 euro osas, mis praegu Laupmaalt on kätte saadud, töö käib. Ta lausus, et Threod on esimesed GPS-signaali segamist takistavad seadmed ära tellinud, üks seade maksab umbes 10 000 eurot.

“Threodiga vesteldes ma sain kinnituse, et esimesed kolm drooni, mis on nimetatud Kalev, Lembitu ja Vambola, liiguvad Ukrainasse novembri alguses. Järgmised kuus drooni peaks minema novembri lõpu poole ning siis edasi detsembri alguses. Kuna on tellitud suurem partii, siis aasta lõpuks peaksid nad kõik sinna kohale jõudma. See on loomulikult tore, aga nüüd oleks vaja ka ülejäänud raha Laupmaalt kiiremas korras kätte saada. Mind need Laupmaa lubadused enam ammuilma ei veena,” ütles ta.

Põhja ringkonnaprokuratuur alustas septembri keskel kriminaalmenetlust, et kontrollida teavet, mille kohaselt on veebipõhisel annetusplatvormil Toeta.me toimunud heategevusprojekti käigus kogutud summa väidetavalt ebaseaduslikult omastatud.

Põhja ringkonnaprokuratuuri ringkonnaprokurör Anneli Masing ütles toona, et politsei- ja piirivalveamet on esitanud kahtlustuse varade suures ulatuses omastamises nii Toeta.me platvormi haldajale mittetulundusühingule Infograafika ja Ergonoomika Instituut kui ka selle ainsale juhatuse liikmele Henri Laupmaale.

Lisaks muusika ja kirjanik Roy Striderile vedasid droonikampaaniat ka teiste seas riigikogu liikmed Eerik-Niiles Kross ja Juku-Kalle Raid.

Kokkuvõtteks võib öelda, et Henri Laupmaa ei ole üle poole droonikampaaniale annetatud summast üle kandnud. See on tekitanud pahameelt nii annetajate kui ka annetuskampaania organiseerijate seas. Laupmaa on oma tegevuse eest vabandanud, kuid see ei ole andnud inimestele kindlust, et ta suudab ülejäänud raha tagastada.

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja