Saturday , 5 October 2024
Erakorralised uudised
michael held qHmbqKnLh8I unsplash

Soome ja Eesti vahelises gaasitorus on ekspertide sõnul tekkinud auk – rõhk torus langes väga kiiresti

Gaasivõrguettevõte Gasgrid Finland ja Eesti gaasivõrguettevõtja Elering märkasid reedel veidi enne kahte öösel ebatavalist rõhu langust riikidevahelises Balticconnectori gaasiühendustorus.

Rõhu langus toimus nii kiiresti, et ilmselt on torus leke.

Gasgrid Finlandi tegevjuht Olli Sipilä ütles, et tõenäoliselt on leke olemas, kuid selle suurus ja tekkemehhanism on veel teadmata. Kas tegu on toru defekti või tahtliku kahjustamisega, on samuti lahtine küsimus.

Rõhu languse põhjal on võimalik järeldada, et leke eksisteerib, kuid augu täpset suurust pole võimalik kindlaks teha.

Gasgrid Finland ja Elering töötavad hetkel selle kallal, et lekkekoha asukoht tuvastada. Selleks kaardistatakse ligi 80-kilomeetrine gaasitoru kajaloodi ja videote abil.

Sipilä märkis, et pärast vea avastamist saab hinnata, kui kaua remonditööd võivad aega võtta. Igatahes on selge, et gaasitoru uuesti kasutusele võtmiseks kulub mitmeid kuid.

Balticconnectori gaasitoru, mis ühendab Soomet ja Eestit, on sama tüüpi nagu Venemaalt Saksamaale paigaldatud maagaasitoru, mis sai kannatada 2022. aasta septembris toimunud plahvatustes.

Sipilä selgitas, et tegemist on meretoruga, millel on terasest struktuur, mida katab betoonkate.

Balticconnectori gaasitoru võeti kasutusele 2019. aasta detsembris ja suudab ööpäevas transportida 7,2 miljonit kuupmeetrit gaasi.

Soome on gaasitoru võimaliku purunemiseks juba varem valmistunud, omades kahte veeldatud maagaasi (LNG) terminali, mis võimaldavad gaasivarustust jätkata isegi gaasitoru rikke korral. Haminas asuv LNG terminal varustab Soomet gaasiga ning biogaasijaamad täiendavad tarnet, tagades piisava varustuskindluse isegi talve tippkoormuste ajal.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Laupäev 5 oktoober 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna võid tunda tugevat soovi oma eesmärkide poole liikuda. Energia

ingel

Ingli Sõnum: Laupäev 5 oktoober 2024

Sinu tänane ingli sõnum kannab endas armastuse ja toetuse energiat. Inglid tuletavad sulle meelde, et