Saturday , 5 October 2024
Erakorralised uudised
Eesti NATO

NATO Parlamentaarne Assamblee kutsub suurendama abi Ukrainale

NATO Parlamentaarne Assamblee (PA) kutsub täna vastu võetud resolutsioonides NATO liikmesriike suurendama veelgi abi Ukrainale, sealhulgas kiirendama relvatarneid; samuti kutsutakse tegema Ukraina NATO-liikmesusega seoses julgeid strateegilisi otsuseid ning aitama Ukrainat teel nii NATO kui ka Euroopa Liidu liikmeks.

NATO PA Eesti delegatsiooni esimees Raimond Kaljulaid avaldas heameelt, et Kopenhaagenis toimunud aastaistungil oli väga tugevalt päevakorral Ukraina toetamine. „Mitmed liitlased rõhutasid oma sõnavõttudes, et näevad Ukraina tulevikku NATOs. Samas ei saa eitada, et alliansi liikmetel on ka suuri väljakutseid, millele tuleb ühiselt lahendusi leida,“ ütles ta.

Kaljulaidi sõnul oli väga tugevalt esiplaanil kaitsetööstuse arengu küsimus, et lääneriigid suudaksid tagada näiteks piisava laskemoonavaru. „See on probleem, millega tuleb väga kiiresti tegeleda ja sellest sõltub paljuski NATO heidutuse usutavus ja tõsiseltvõetavus,“ nentis ta.

Samuti oli Kaljulaidi sõnul kohtumisel arutelusid Rootsi NATO-liikmesuse üle. „Tuleb tunnistada, et siin tegid kahetsusväärselt kriitilise ja paljude meelest põhjendamatult ründava avalduse Türgi esindajad. Eesti muidugi toetab kõigiti Rootsi liikmesuse võimalikult kiiret heaks kiitmist, kuna see on selgelt nii meie kui ka laiemalt piirkonna julgeoleku tagamise seisukohast võtmetähtsusega küsimus,“ ütles ta.

Tema sõnul mõjutas istungit tugevalt ka Iisraelis toimuv. „Muidugi mõistavad NATO liikmesriigid hukka terrorirünnaku Iisraeli riigi ja rahva vastu ning omavahelistes vestlustes arutati palju, millised on selle mõjud nii kitsamalt Ukraina sõja kontekstis kui ka laiemalt atlandiülesele koostööle ja julgeolekule,“ lisas Kaljulaid.

NATO PA võttis aastaistungil vastu kuus resolutsiooni, mis käsitlevad Ukraina ülesehitamist, võitlust desinformatsiooniga, Vilniuse tippkohtumise otsuste elluviimist, kriitilise meretaristu kaitsmist, Musta mere julgeoleku ja stabiilsuse tugevdamist ning NATO heidutuse ja kaitsevõime tugevdamist. Aastaistungi raames kohtus Eesti delegatsioon ka Taani ja Saksamaa delegatsiooniga, kellega kinnitati häid suhteid ning arutati Ukraina toetamist ja koostöövõimalusi NATO PAs.

Eesti delegatsiooni liige Marko Mihkelson valiti NATO partnerlussuhete alamkomitee aseesimeheks ja Ukraina-NATO parlamentidevahelise nõukogu liikmeks.

Lisaks Kaljulaidile ja Mihkelsonile osalesid aastaistungil NATO PA Eesti delegatsiooni liikmed Urmas Reinsalu, Meelis Kiili ja Jüri Ratas.

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Laupäev 5 oktoober 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill):Täna võid tunda tugevat soovi oma eesmärkide poole liikuda. Energia

ingel

Ingli Sõnum: Laupäev 5 oktoober 2024

Sinu tänane ingli sõnum kannab endas armastuse ja toetuse energiat. Inglid tuletavad sulle meelde, et