Friday , 20 September 2024
josh appel NeTPASr bmQ unsplash

Mitmendas klassis ja mida peaksid lapsed teadma rahaasjadest? Uus abimaterjal koolidele

Rahandusministeeriumi eestvedamisel on valminud õpiväljundite loend rahatarkuse teadmistest ja oskustest, mis võiksid õpilastel olla omandatud erinevates kooliastmetes. Materjal on mõeldud õpetajatele abiks rahatarkuse eakohase õpetamise planeerimisel.

Ministeeriumi rahatarkuse koordinaatori Liisi Kirchi sõnul on aineõpetajad kaua oodanud materjali, mis annaks suuna, mida erinevates klassides lapsed rahaasjadega seoses teadma-oskama peaksid. „Nüüd on tänu läbiviidud projektile abivahend olemas – välja on töötatud õpiväljundid, mis ütlevad täpselt, millises vanuses ja mida õpilane teada võiks, et ta saaks ellu kaasa elementaarsed oskused igapäevaseks majandamiseks ja finantsmaailmas orienteerumiseks,“ märkis ta.

Näiteks peaks 9. klassi õpilane oskama koostada koduse majapidamise eelarvet (kasutades tabelarvestusprogramme), analüüsida reklaami ja mõistma selle mõju ostuotsustele ning nooruk võiks gümnaasiumi lõpus tunda erinevate varaklasside (kinnisvara, võlakirjad, aktsiad) olemust ja erinevusi, teada, mis on liitintress ning kuidas alustada pensioni planeerimisega.

Teadmised ja oskused on toodud välja kuue teema all: raha, maksevahendid ja finantsteenused; tulud; kulud; eelarve, finantsplaneerimine ja investeerimine; laenud ja krediidi kasutamine; jätkusuutlik majandamine.

Täpsemalt saab õpiväljunditega tutvuda Rahandusministeeriumi kodulehel.

Lisaks, et õpetajatele õpetamise teekonnal abiks olla, on ministeeriumi kodulehel üleval õppematerjalid lasteaiast kuni gümnaasiumiastmeni. Ehkki rahatarkuse õppematerjale on kogunenud üksjagu, on alustaval õpetajal oluline teada, millised materjalid, millisele vanusegrupile sobivad.

Kirchi hinnangul on finantskirjaoskus ehk teadmine, kuidas igapäevaseid rahaasju korraldada, igale koolilõpetajale vajalik pagas. „Oskus hallata oma eelarvet, teada investeerimise põhitõdesid, säästev ja vastutustundlik finantskäitumine – kõik see aitab langetada mõistlikke finantsotsuseid ning on inimesele majandusliku stabiilsuse ja heaolu saavutamisel abiks. On vaid rõõm, et rahateadmiste edendamisega tegeletakse Eestis järjepidevalt ja laiapõhjaliselt ning sellest on saanud iseenesestmõistetav osa kooliprogrammist,“ rääkis Kirch.

Projekt „Rahatarkuse õpiväljundid vanuseastmete kaupa“ on üks esimesi omataolisi Euroopas. OECD avaldas septembris Euroopa laste ja noorte rahatarkuse raamistiku, millele tuginedes saavad ka teised liikmesriigid asuda oma õpimudeleid välja töötama, kuna raamistik annab ette üldised suunad eri vanuseastmetele. 

Eesti õpiväljundite projekt valmis koostöös TalTechi ja Tallinna Ülikooliga, abistas Haridus- ja Teadusministeerium.

Rahatarkust arendatakse Eestis Rahandusministeeriumi eestvedamisel elanike finantskirjaoskuse edendamise programmi „Rahatark Eesti. Eesti elanike rahatarkuse strateegia aastateks 2021–2030“ kaudu.  

Allikas: Rahandusministeerium

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja