Thursday , 19 September 2024
Blue Breaking News YouTube Channel Art
www.minuaeg.com

Riigikogu kuulutas Moskva patriarhaadi Venemaa agressiooni toetavaks institutsiooniks

Riigikogu võttis täna vastu avalduse, kus mõistab hukka Moskva patriarhaadi tegevuse Venemaa Ukraina-vastase agressiooni õigustamisel ja toetamisel ning kuulutab Moskva patriarhaadi Venemaa Föderatsiooni sõjalist agressiooni toetavaks institutsiooniks.

Riigikogu avalduse „Moskva patriarhaadi kuulutamisest Venemaa Föderatsiooni sõjalist agressiooni toetavaks institutsiooniks“ (420 AE) vastuvõtmise poolt hääletas 75 ja selle vastu oli kaheksa Riigikogu liiget.

Riigikogu mõistab avalduses karmilt hukka Venemaa Föderatsiooni sõja Ukraina vastu ja agressiooni käigus vallutatud territooriumi ebaseadusliku annekteerimise ning märgib, et tuumarelvaga ähvardav Putini terroristlik režiim on muutunud kõige suuremaks ohuks rahule nii Euroopas kui ka kogu maailmas.

„Moskva ja kogu Venemaa patriarh Kirill on alates 2022. aasta Venemaa Föderatsiooni täiemahulisest sõjast Ukraina vastu andnud oma avaliku toetuse Venemaa Föderatsiooni terroristliku režiimi agressioonile. Moskva patriarhaadi juhtkond ja patriarh Kirill kasutavad sõja propageerimise tööriistana Vene maailma ideoloogiat, mille abil hävitatakse Venemaal demokraatia viimaseid ilminguid, militariseeritakse Vene ühiskonda ja õigustatakse agressiooni, et laiendada Venemaa Föderatsiooni kõigile ajaloos Venemaa poolt domineeritud aladele, sealhulgas Ukrainasse,“ ütleb Riigikogu avalduses.

Avalduse kohaselt võttis vene õigeusu kiriku egiidi all loodud ülemaailmne Vene rahvakogu, mida juhib Moskva patriarh, märtsis vastu programmdokumendi ”Vene maailma olevik ja tulevik”, mille järgi nähakse Ukrainas peetavat agressioonisõda püha sõjana nii Ukraina kui ka terve läänemaailma vastu, samuti nähakse endisest Venemaa impeeriumist laiemat ruumi kuuluvana Venemaa Föderatsiooni mõjusfääri. „Moskva patriarhaadi üleskutsed kätkevad endas ohtu Eesti julgeolekule ja püsimisele, seejuures otsest ohtu avalikule ja põhiseaduslikule korrale Eestis,“ märgib parlament.

Avalduse järgi seisab Eesti demokraatliku riigina usuvabaduse eest ning riik peab tagama võimaluse vabalt valida, millist religiooni inimene järgib. „Tänases maailmas tuleb riigil kaitsta inimesi aga ka terroristliku ja muu vaenupropaganda ning vägivallale üleskutsete eest. Kaitse sellise propaganda eest puudutab ühtlasi Eestis elavaid õigeusklikke, sõltumata keelest, rahvusest või kanoonilisest kuuluvusest,“ ütleb Riigikogu ning avaldab nördimust religiooni ja õigeusu traditsiooni kuritarvitamise ja moonutamise pärast Moskva patriarhaadi ja tänase Venemaa režiimi poolt. „Arvestades Moskva patriarhaadi senist tegevust, püsib suur oht sellises pseudoreligioosses kontekstis inimeste mõjutamiseks.“

Riigikogu kinnitab, et peab vastuvõetamatuks Moskva patriarhaadi kui institutsiooni tegevust Venemaa Föderatsiooni agressiooni õigustamisel ja toetamisel ning peab vajalikuks kuulutada Moskva patriarhaat Venemaa Föderatsiooni sõjalist agressiooni toetavaks institutsiooniks. Samuti kutsub Riigikogu kõiki riike ja rahvusvahelist kogukonda üles Moskva patriarhaadi vaenulikku mõjutustegevust tõkestama.

Ühtlasi rõhutab Riigikogu, et Moskva patriarhaadi kuulutamine Venemaa Föderatsiooni sõjalist agressiooni toetavaks institutsiooniks puudutab Moskva patriarhaati kui institutsiooni ja juhtorganit, mitte õigeusu traditsioone järgivaid inimesi. „Õigeusu ühendused ja kogudused peaksid ka ise hindama vaenulikust mõjutustegevusest tulenevat ohtu avalikule korrale ja oma liikmetele ning astuma vajalikke samme Moskva patriarhaadiga sidemete katkestamiseks. Eesti Vabariigis peab säilima põhiseaduslik õigus usuvabadusele, arvestades kõikide siin elavate inimeste õigusi ja vabadusi,“ ütleb Riigikogu avalduses.

Vaata ka:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise ja Heaolu Horoskoop: Pööra tähelepanu oma energiatasele. Tänane

loto

Loto Horoskoop – Reede 20 september 2024

Loto horoskoop reedeks, 20. september 2024, toob igale tähemärgile soovitusi, kuidas läheneda loteriivõitudele ja rahaasjadele: