Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
ministeerium

Ettevõtlusorganisatsioonid ühispöördumisel valitsusele: seaduste turbomenetlus kahjustab majandust

Ettevõtlusorganisatsioonid on vastu eelnõude menetlemisele kiirkorras ning paluvad Vabariigi Valitsusel peatada viimaste nädalate kiireloomuliste eelnõude menetlemine.

Eesti Kaubandus-Tööstuskoda, Eesti Tööandjate Keskliit ning 34 ettevõtlusorganisatsiooni pöördusid Vabariigi Valitsuse poole, olles rahulolematud ministeeriumide õigusloome praktikaga, kus ettevõtluskeskkonda oluliselt mõjutavate eelnõude puhul jätavad ministeeriumid ettevõtlusorganisatsioonidele arvamuse avaldamiseks mõned üksikud tööpäevad.

Üksnes septembris on vähemalt viiel korral antud ettevõtlusorganisatsioonidele eelnõudele arvamuse avaldamiseks maksimaalselt neli tööpäeva ning lisaks on rikutud teisi hea õigusloome põhimõtteid, viimasel poolaastal on selliseid juhtumeid olnud veel, neist suurima mõjuga on maksuseaduste muudatuste pakett, mis sisaldas nii käibe- ja tulumaksu kui aktsiiside tõstmist.

„Kui ministeerium jätab huvigrupile eelnõu analüüsimiseks ja vastuse koostamiseks mõned tööpäevad, siis on tegemist näilise kaasamisega, sest nii lühike tähtaeg ei võimalda ettevõtlusorganisatsioonidel plaanitavaid muudatusi oma liikmetega põhjalikult arutada, mõjusid analüüsida ning ministeeriumidele põhjalikku tagasisidet anda,“ sõnas Eesti Kaubandus-Tööstuskoja peadirektor Mait Palts. „Olukorras, kus eksport ja majandus on mitmendat kvartalit järjest languses, peab riik võtma kasutusele meetmeid ettevõtete konkurentsivõime suurendamiseks, mitte vähendama ettevõtete kindlustunnet, kehtestama ja tõstma uusi makse ning tasusid,“ toonitas Palts.

Lisaks lühikesele vastamise tähtajale on probleeme ka eelnõude mõjuanalüüsidega – sisuline mõjuanalüüs on puuduv või on see oluliste puudustega, näiteks ei ole analüüsitud või piisavalt analüüsitud plaanitavate muudatuste mõju ettevõtetele ja nende konkurentsivõimele. Mõjuanalüüsi puudumisel või pealiskaudsuse tõttu pole plaanitav mõju selge ning on keeruline pikaajalisi strateegilisi eesmärke ellu viia.

“Eelnõude turbomenetlus on seda masendavam, et ettevõtlusorganisatsioonid peavad seda lühikese aja jooksul juba mitmendat korda kritiseerima, aga olukord läheb pigem hullemaks. Valitsus andnud lubaduse töötada selle nimel, et Eesti oleks ettevõtlus- ja maksukeskkonna poolest parim maa Euroopas. Hea õigusloome on selle üks nurgakivisid,” rõhutas Eesti Tööandjate keskliidu tegevjuht Arto Aas. “Ettevõtluses tehakse otsuseid järgmist 5–15 aastat silmas pidades, aga kui regulatsioonid ja maksud muutuvad üleöö, ootamatult ja mõjusid kaalumata, ei julge ettevõtjad suuri investeeringuid teha.”

Võrklaev: peame lähiaastatel uue maksutõusuga välja tulema

Ettevõtlusorganisatsioonide ettepanek on peatada viimaste nädalate kiireloomuliste eelnõude menetlemine ning pärast mõjuanalüüsi ja selgituste täiendamist ning eelnõu muutmist palume need eelnõud saata uuesti kooskõlastusringile ja anda huvigruppidele piisavalt aega tagasiside andmiseks. Eeltoodud põhjustel tuleb edasi lükata ka kiireloomulistes eelnõudes sisalduvate muudatuste jõustumise tähtajad.

Pöördumisega on liitunud järgmised ettevõtlusorganisatsioonid:
Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liit
Eesti Kaupmeeste Liit
Eesti Erametsaliit
Eesti Keemiatööstuse Liit
Eesti Pangaliit
Eestimaa Talupidajate Keskliit
Eesti Logistika ja Ekspedeerimise Assotsiatsioon
Eesti Mäetööstuse Ettevõtete Liit
Eesti Toiduainetööstuse Liit
Eesti Elektroonikatööstuse Liit
Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioon
Eesti Rõiva- ja Tekstiililiit
Eesti Plastitööstuse Liit
Eesti Trüki- ja Pakenditööstuse Liit
Eesti Hotellide ja Restoranide Liit
Autoettevõtete Liit
Eesti Turismi- ja Reisifirmade Liit
Eesti Taristuehituse Liit
Eesti Kalaliit
Eesti Mööblitootjate Liit
Eesti Põllumajandus-Kaubanduskoda
Eesti Puitmajaliit
Eesti Vee-ettevõtete Liit
Eesti E-kaubanduse Liit
Eesti Ringmajandusettevõtete Liit
Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liit
Eesti Transpordikütuste Ühing
Eesti Meretööstuse Liit
Eesti Laevaomanike Liit
Eesti Ehitusmaterjalide Tootjate Liit
Eesti Masinatööstuse Liit
Eesti Kaitse- ja Kosmosetööstuse Liit
Eesti Ehitusettevõtjate Liit
Eesti Elektritööde Ettevõtjate Liit

 

allikas: koda.ee

Vaata ka:

euro

Naisterahvas kaotas investeerimisplatvormi kaudu väga suure summa raha

20.09.2024 Lääne prefektuuri ööpäevainfo Pärnumaa Kelmus Pärnumaal elav naine andis politseile teada, et juulikuus registreeris

Andre Pung

Eesti uus suursaadik Taanis Andre Pung andis üle volikirja

Eile, 19. septembril andis uus Eesti suursaadik Taanis Andre Pung üle volikirja Taani kuningale Tema