Friday , 20 September 2024
Rein karofeld SEB Jake Farra522

Ettevõtete autoparkide elektrifitseerimises on teejuhtideks väikeettevõtted

Autotootjad läbivad kiiret elektrifitseerimise revolutsiooni, tarbija seisukohalt liiguvad aga väikeettevõtted eraklientidest kiiremini. SEB andmetel on 2023. aasta esimesel poolel väikeettevõtted soetanud 36% rohkem elektriautosid kui eraisikud.

SEB liisingujuhi Rein Karofeldi sõnul näitab see trend, et ettevõtted mõistavad üha enam, kuidas elektriautode kasutamine võib parandada nende keskkonnaalast jalajälge ja vähendada tegevuskulusid. „Elektriautode soetamine näitab, et ettevõtted on valmis investeerima keskkonnasõbralikumatesse ja ökonoomsematesse lahendustesse. See on oluline samm jätkusuutlikkuse poole ja hea märk Eesti rohepöördele,“ selgitas Karofeld.

ABB, globaalne tehnoloogialiider ja laadimisjaamade pakkuja, näeb samuti suurenenud nõudlust elektriautode laadimistaristu järele. ABB elektriseadmete üksuse juht Märt Kostabi märkis, et ettevõtted investeerivad aktiivselt laadimisinfrastruktuuri, et toetada elektrifitseeritud autoparke. „Väikeettevõtted näitavad teed ka laadimisjaamade paigaldamisel. Näeme selget kasvu nii laadimisjaamade arvus kui ka nende kasutamises, mis näitab, et elektriautodest on saamas uus normaalsus,“ ütles Kostabi.

Kuigi autode elektrifitseerimist veavad ettevõtted, on suurenenud ka eraisikute elektriautode liisimine. „Võrreldes eelmise aasta esimese poolaastaga on eraisikute elektriautode liisimine tõusnud 21%. Sama perioodi võrdluses on ettevõtete liisingumaht tõusnud aga 33%,“ kommenteeris Karofeld. „Kuigi kasvutrend on ilus, siis tegelikult on elektriautode osakaal Eesti teedel siiski väga väike, moodustades umbes 3% kogu sõidukite hulgast,“ täiendas Karofeld.

Elektriautod mitte ainult ei aita kaasa kliimaneutraalsuse saavutamisele, vaid võimaldavad ka säästa kütusekulusid ja vähendada õhusaastet. „Omalt poolt toetame elektriautode soetamist soodsama liisinguintressiga kui sisepõlemismootoriga autodele, aga selleks, et elektriautode soetamine saaks sisse suurema hoo, on vaja suurendada ka riigipoolseid toetusmeetmeid,“ leidis Karofeld.

Autoparkide elektrifitseerimisest räägib Rein Karofeld ka ABB elektriautode teemapäeval 21. septembril Kruiisiterminalis.

 

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja