Saturday , 21 September 2024
Erakorralised uudised
1440x960 mta lipp

Euroopa Liit reageerib Ukraina olukorrale – 11. sanktsioonipakett

23. juunil vastuvõetud Euroopa Liidu 11. sanktsioonipakett keskendub piirangutest möödahiilimise tõkestamisele, kuid tõhustatakse ka olemasolevaid sanktsioone. Uued piirangud jõustusid 24. juunil.

 

11. paketiga laiendati kaupade nimekirja, mille transiit läbi Venemaa kolmandatesse riikidesse on keelatud. Samuti täiendati ekspordikeelu nimekirja kaupadega, mida Venemaa on kasutanud Ukraina-vastases sõjas.
Sanktsioonide eesmärk on karmistada Venemaale suunatud meetmeid, mis on seotud Venemaa tegevusega Ukrainas ning sellest tuleneva olukorra destabiliseerimisega. Uued meetmed hõlmavad mitmeid valdkondi ja sisaldavad järgmisi muudatusi:

  • transiidikeeld laieneb. Venemaa kaudu on keelatud kolmandatesse riikidesse viia kaupu, mida on võimalik kasutada Venemaa kaitsevõime tõstmiseks, sh kaupu, mida kasutatakse lennunduses.
  • naftaembargo ja laevade piirangud. Laevad, mis on rikkunud naftaembargot ja hinnalae regulatsiooni ning lülitanud välja asukoha automaatse tuvastamise süsteemi (AIS), ei tohi siseneda Euroopa Liidu sadamatesse. Soome lahe piirkonnas kehtivad sissesõidukeelud ka sadamate jurisdiktsioonist väljapoole jäävatele ankrualadele.
  • uus heidutusmeede. Lisatakse võimalus laiendada kaupade ekspordikeeldu kolmandatele riikidele, mille kaudu jõuavad Venemaale kaubad, millele on kehtestatud sanktsioonid.  Seda meedet saab kohaldada siis, kui diplomaatilised pingutused sanktsioonide rikkumist võimaldava riigiga on luhtunud. See võimaldab eeskätt keelustada tundlike kahesuguse kasutusega kaupade ja teatud kaitsetööstusega seotud kaupade ekspordi.

Lisaks eelmainitule lisati kaitsetööstuse ettevõtete nimekirja 87 ettevõtet, kellele kehtivad karmimad ekspordipiirangud, ning propagandakeelu nimekirja 5 Venemaa meediakanalit. Samuti keelatakse Venemaalt pärit haagistega kaupade vedu Euroopa Liidu maanteedel.

Uute piirangute jõustamiseks võeti vastu otsus nr (ÜVJP) 2023/1217 avaneb uues vahekaardis ja määrus (EL) 2023/1214 avaneb uues vahekaardis. Samuti võttis nõukogu vastu otsuse: nr (ÜVJP) 2023/1218 avaneb uues vahekaardis; määruse nr (EL) 2023/1215 avaneb uues vahekaardis ja rakendusmääruse nr (EL) 2023/1216 avaneb uues vahekaardis.

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud