Friday , 20 September 2024
war gd0280c2ab 1280

Reservväelaste ja kaitseliitlaste usk kaitsevõimesse püsib kõrgel

Õppuse Kevadtorm 2023 osalejate küsitlus kinnitas reservväelaste ja kaitseliitlaste kõrget kaitsetahet. 88% õppusel osalenud vastanutest on valmis osalema relvastatud kaitsetegevuses ning 84% õppusel osalenud vastanutest leiab, et võõrriigi relvastatud kallaletungi korral on võimalik Eestit kaitsta.

„Reservvägi on meie kaitsevõime põhijõud. Mul on hea meel, et reservväelaste ja kaitseliitlaste tahe seista oma riigi eest endiselt püsib kõrgel tasemel,” ütles kaitseväe juhataja kindral Martin Herem. „Me arendame pidevalt oma kaitsevõimet, harjutame ja tugevdame liitlassuhteid. Aina suurenev arusaam, et me suudame end kaitsta kinnitab, et oleme õigel kursil.”

Uuringu põhijäreldustena võib välja tuua, et 87% õppusel osalejatest tuli kohale tugeva positiivse meelsusega või oli valmis oma kohust täitma. Kaitseliitlaste tuleku meelsus oli positiivsem kui reservväelastel – 97% tuli hea meelel või oli valmis kohust täitma, reservväelaste seas samade vastuste osakaal 79%.

Õppekogunemist hinnati valdavalt positiivselt. Kokku hindasid õppekogunemisel osalejad 15 erinevat õppuse tahku, millest 13 tahku hindasid üle poolte vastajatest väga heaks või heaks. Kusjuures 10 õppuse tahku hinnati üle 75% vastajate seas positiivselt.

Üldised kõrgeimad hinnangud said nii reservväelaste kui ka kaitseliitlaste seas üksuse ühtekuuluvustunne ja sidusus (95%), iseenda sooritust ülesannete täitmisel (91%) ja ülemate suhtumine õppekogunemisel osalejatesse (90%). Kriitilisemad oldi aja efektiivse kasutuse osas õppusel (43%) ja õppekogunemisel viibitud aja eest makstava toetuse osas (39%).

Lähikondsete suhtumine reservõppekogunemisele tulekusse on ülekaalukalt positiivne. Pereliikmete head või pigem head suhtumist kinnitas 91% osalejatest, sõprade ja tööandja suhtumise osas samade vastuste osakaal 94% ja 87%. Vaadeldes eraldi osalenud reservväelaseid ja kaitseliitlaseid, saab välja tuua viimaste lähikondlaste positiivsema suhtumise õppusele tulekusse.

„Riigikaitse on meie kõigi ühine vastutus. Seetõttu ma olen tänulik ettevõtjatele, kes säilitasid õppuste ajaks reservväelaste ja kaitseliitlaste sissetuleku. Samuti soovin ma tänada õppuste osalejate lähikonda, kelle roll on suurem, kui tihtipeale välja paistab. Toetus ja mõistev suhtumine on sõdurile väga oluline, et osaleda õppekogunemisel hea tunde ja teotahtega,“ ütles kindral Herem.

Küsitluses osales kokku 2077 inimest: nii õppusel osalejad, õppusel osalemisest vabastatud ja õppusele mitteilmunud. Uuringu korraldasid Kaitseväe Akadeemia ja Tartu Ülikooli ühiskonnateaduste instituut.

Vaata ka:

horoskoop tahemargid

Universumil on konkreetne sõnum neljale sodiaagimärgile Reede 20 septembril 2024

1. Sõnn (20. aprill – 20. mai) Sõnum: „Hinda hetke ja ole tänulik.“ Täna võib

horoskoop armastus

Armastuse horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Armastuse Horoskoop: Täna võivad suhted saada uue hingamise ja