Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
Tori silla ehitus. Allikas Transpordiamet347

Tori uus sild avatakse juulikuu viimasel päeval

31. juulil kell 19 on kõik huvilised oodatud Torisse, et pidulikult tähistada uue silla valmimist. Öeldakse tänusõnad ja esineb Kaitseliidu Pärnumaa Maleva orkester Saxon, dirigeerib Kaido Kivi.

Eelmine, 1956. aastal valminud 136 meetri pikkune Tori sild lammutati. Uus Tori sild on 140,6 m pikk ning 15,1 m lai. Sõiduosa laius on 9 m ja kõnniteede laiused mõlemal pool silda 2,5 m. Silla ehituseks on kulunud 1900 m3 betooni.

“Ohtlikus seisukorras olnud silla asemele valmis uus ning senisest suurema kandevõimega sild, mis sai koos arhitektiga projekteeritud kohalikku miljöösse sobivaks,” rääkis Transpordiameti lääne osakonna juhataja Hannes Vaidla. “Töövõtja, järelevalve ja Tori vallavalitsusega heas koostöös valminud uus sild tagab turvalise ülepääsu jõest aastakümneteks nii kergliiklejatele, põllumeestele kui tervele kogukonnale.”

Transpordiameti sillainsener Ervin Hein lisab, et otsus vana sild lammutada sündis põhjaliku analüüsi tulemusena: „Pärnu–Tori tee remondi osana oli plaanis ka silla remont, paraku näitasid uuringud, et lihtsalt remondiga enam silda korda ei saa. Talastik ja pealisehitus olid sellises seisus, et tänapäevaseid koormuseid seal tagada ei olnud võimalik. Nii tellisime uue silla ehituseks eelprojekti Ehituse ja Tarkvara Inseneribüroo OÜ-lt, kus projekti vedas volitatud teedeinsener Siim Idnurm, ning kui see sai valmis, siis algatasime ka põhiprojekti koostamise. Nüüd on valmis kolmeavaline monteeritavate, muutuva kõrgusega terastaladega teras-betoon komposiitsild, millel betoonist pealisehitised. Arhitektuurikonkursi tulemusel valminud lahendus suhestub kohaliku keskkonnaga igati hästi ning arvestab nii Tori kiriku ja vabadussamba kui ka kuulsate Tori koobaste ilmega – viimastest inspireerituna valisid arhitektid talastiku värvitooni, mis sai sarnaselt liivakarva kollane.“

„Sild on oluline ühendus nii jõe kahe kalda kui ka oluliste hoonete vahel Tori alevikus. Kontseptsioonlahenduseks oli luua markantne Tori sild nii möödujatele kui ka alevikus elajatele,“ toovad arhitektid oma ideekirjelduses esile. „Oluline on kohaliku materjali ja käsitööliste väärtustamine ning kaasamine.“ Nii on kergliiklustee teekattes omal kohal suureformaadilised looduslikud Tori valla maakivid, luues sideme ümbritseva maastikuga, silla kergliiklusteed on reguleeritavate leedelementidega valgustatud, silla sammastele on puitlaud-betoonraketisega lisatud kerge struktuur. Vana sillaga võrreldes on suurendatud sillaavade suurust: nüüd on sillal üks keskmine sammas vähem. Liiklus oli sillalt ümber suunatud alates 2022. aasta maist, see puudutas nii ühiskondlikku transporti kui ka põllutehnikat. Jalakäijate kasutuses oli ajutine sild. Sild avati liiklusele 28. novembril 2022.

Tori silla lammutamise ja uue silla ehitamisega tagati normidele vastav kandevõime (2400 kilonjuutonit), suurenes sõidumugavus ja liiklusohutus.

Tori valla kultuurikomisjoni esimees Mart Ruumet toob välja, et Tori on vaatamisväärsus oma muinsuskaitsealuste hoonete ning looduse poolest. „Sild ei pea olema vaid rajatis ühelt kaldalt teisele. On hea meel, et Tori uue silla ehitusel ei jäänud lahenduste leidmisel ainsaks teguriks ehituse maksumus ja funktsionaalsus, vaid ka ilu.“ Ruumet lisab, et uus sild pigem täiendab Tori vaateid ja on eriliste lahenduste poolest ise vaatamisväärsus: „See pole lihtsalt tee osa, sulandudes olemasolevasse arhitektuuri ja loodusvaatesse, on sild osa Torist. Kogukonna poolt täname Transpordiametit, et meie soovidele vastu tuldi.“

Vaata ka:

Grigori 3

Politsei palub abi Tallinnas kadunud 74-aastase Grigori asukoha tuvastamisel.

Grigori lahkus 19. septembril veidi enne südaööd enda Pirital asuvast kodust ning istus Nurmeku peatuses

ingel

Ingli Sõnum – Reede, 20. september 2024

Armsad hingelised, täna on päev, mil inglid saadavad teile erilise kaitse ja juhatuse. Nad paluvad