Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
auto

Autokaubaveo komisjon tegi raskete autoveoalaste rikkumistega vedajate suhtes otsused

Transpordiametis toimunud autokaubaveo komisjonis vaadati läbi haldusmenetluses olevate vedajate selgitused ning neljateistkümne vedaja suhtes tegi autokaubaveo komisjon otsused.

 

Arutlusel olnud 14 ettevõtte rikkumiste osas tegi komisjon ettepaneku ühe või kahe sõiduki osas tegevusloa kinnitatud ärakirja kehtivuse peatamiseks kaheksale ettevõttele. Kolme ettevõtte ettekirjutus suunati menetlemiseks Kliimaministeeriumile (KLIM) ning täiendava kontrolli läbiviimiseks Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsioonile (ERAA) või Tööinspektsioonile. Kahe ettevõtte menetlus lõpetati meetmeid rakendamata. Ühe ettevõtte puhul otsustati kutsuda ettevõtja esindaja selgitusi andma, kuna kaalumisel on tegevusloa kindlaks määratud ajaks peatamine.

 

Komisjon pööras erilist tähelepanu nendele ettevõtetele, kelle rikkumiste hulgas oli võõra juhikaardi kasutamine, tehnoülevaatuse puudumine ja sõidukit ei hoitud ohutuna ning tehnonõuetele vastavas korras. Tehniliselt mittekorras sõidukid ja väsinud juhid on suureks ohuks nii autojuhile kui teistele liiklejatele meie maanteedel.

 

Murettekitava trendina jätkusid rikkumised, mis on seotud kehtiva tehnoülevaatuseta sõidukite ning ohtlike ja tehnonõuetele mittevastavate sõidukite kasutamisega autokaubaveol. Kasvavavas trendis on ka võõra juhikaardi kasutamine ja asjaolu, et üha rohkem jääb autoveoalaste rikkumistega vahele ettevõtete juhte ja veokorraldajaid, kelle kohustus ettevõttes on seista selle eest, et juhtide poolt neid rikkumisi toime ei pandaks.

 

Tuletame kõigile vedajatele meelde – kui sõidukile on määratud kordusülevaatus või erakorraline ülevaatus, siis tohib määratud perioodil liikuda ainult remonditöökotta või ülevaatuspunkti. Veoteenuse osutamine sellise sõidukiga ei ole vastavalt liiklusseadusele lubatud. Samuti ei ole lubatud sõidukite tehnonõuetele vastavuse testimine liikluses, vaid sellega tegelevad remonditöökojad selleks määratud kohtades.

 

Algatati haldusmenetlused selgitamaks välja, kas ja kuidas tuleks lisanduvaid meetmeid rikkujate suhtes rakendada. Menetluste raames oli vedajatel võimalus esitada kirjalik selgitus õigusrikkumiste ja vedaja poolt tarvitusele võetud tegevuste kohta, et edaspidi rikkumisi vältida.

 

Alates 2021. aastast on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeerium (alates 2023. aasta 1. juulist Kliimaministeerium) volitanud autoveoseaduse § 19 alusel Transpordiametit tegema otsuseid tegevusloa ja tegevusloa ärakirja kehtivuse peatamise ja kehtetuks tunnistamise osas. Tegevusluba tõendab selle omaja õigust korraldada tasulist veosevedu. Tegevusloa kinnitatud ärakiri tõendab tegevusloa omaja õigust korraldada tegevusloa ärakirjale kantud registreerimisnumbriga autoga tasulist veosevedu.

 

Tasuline veosevedu on kehtiva tegevusloa ja tegevusloa ärakirjata keelatud, kui autoveoseaduses, välislepingus või Euroopa Liidu õigusaktis ei ole sätestatud teisiti.

 

Autokaubaveo komisjon on moodustatud (alates 2021. aastast) Transpordiameti peadirektori käskkirjaga ning komisjoni töö eesmärk on vaadata läbi ja kontrollida autovedude korraldust reguleerivate õigusaktide ja rahvusvaheliste kokkulepete autoveoalaste rikkumiste juhtumid.

 

Lisaks on komisjoni eesmärk teha raskete autoveoalaste rikkumiste ja korduvate teekasutustasu nõuete rikkumiste ilmnemisel pädevatele asutustele ettepanekuid rikkuja suhtes asjakohaste haldusmeetmete rakendamiseks, et tagada autovedudel aus konkurents, liiklusohutuse tõhustamine ja õigusaktide järgimine.

 

Komisjoni kuuluvad Transpordiameti, Kliimaministeeriumi, Tööinspektsiooni, Politsei- ja Piirivalveameti, Eesti Rahvusvaheliste Autovedajate Assotsiatsiooni ja Autoettevõtete Liidu esindajad.

 

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud