Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
valitsus

01.07.23 alustavad tööd Kliimaministeerium ja Regionaal- ja Põllumajandusministeerium

1. juulist jõustub seadusemuudatus, millega korraldatakse ümber osa ministeeriumide tööd. Senine Keskkonnaministeerium hakkab kandma Kliimaministeeriumi nime ning Maaeluministeeriumist saab Regionaal- ja Põllumajandusministeerium.

Riigisekretär Taimar Peterkop sõnas, et ümberkorraldusega soovitakse muuta valitsemiskorraldus paindlikumaks ja efektiivsemaks ning tuua tähelepanu valitsuse jaoks olulistele teemadele. „Alustasime rohereformi kavandamisega tööd riigikantseleis rohekoordinaatori eestvedamisel ning viimase aastaga on valmis saanud rohereformi tegevuskava. Ees ootavad muutused, mis vajavad eraldi poliitilist juhtimist ehk need valdkonnad on mõistlik ühte ministeeriumisse kokku tuua,“ ütles Peterkop.

Kliimaministeerium tegeleb rohereformiga, kliimapoliitika planeerimisega, energeetikaga, sh taastuvenergia arendamise ja selle projektidega, ringmajandusega ning keskkonna- ja looduskaitsega. Veel on Kliimaministeeriumi pädevuses näiteks vee ja merenduse temaatika ning liikluskorraldus ja transport. Kliimaministeeriumi valitsemisalasse kuuluvad Keskkonnaamet ja Transpordiamet.

„Teravama fookuse all on ka maaelu ja regionaalteemad, mille juhtimine on seni jaotunud mitme ministeeriumi vahel. Muudame seda valdkonda terviklikuks, tuues need teemad kokku ühe ministri juhtida. Uue ministeeriumi laiem eesmärk on vähendada piirkondlikku mahajäämust, mis on selle valitsuse üheks prioriteediks ning oluline teema ka riigi pikaajalises arengustrateegias „Eesti 2035“,“ lisas riigisekretär.

Regionaal- ja Põllumajandusministeerium tegeleb maaelu-, põllumajandus-, kalandus- ja regionaalpoliitikaga. Samuti näiteks postside, toidu varustuskindluse, loomatervise, riigisisese ühistranspordi ja põllumajandushariduse korraldamisega. Regionaal- ja Põllumajandusministeeriumi valitsemisalasse kuuluvad Maa-amet, Põllumajandus- ja Toiduamet ning Põllumajanduse Registrite ja Informatsiooni Amet.

Osa valdkondi, mis seni olid Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi, Rahandusministeeriumi ja Sotsiaalministeeriumi ülesandeks, viiakse uute ministeeriumide vastutada. Samuti liigub ülesandeid Sotsiaalministeeriumist MKMi. Muudatus on laiemalt kooskõlas riigireformi põhimõttega, mille eesmärk on vähendada dubleerimist riigiametites ja parandada avalike teenuste kvaliteeti ja kättesaadavust. 

Ümberkorralduste tegemiseks muudeti Vabariigi Valitsuse seadust ja riigieelarve seadust. Seadused võttis Riigikogu vastu 19. juunil ning president kuulutas need välja 21. juunil. Muudatus lähtub valitsusliidu programmist aastateks 2023-2027.

Valitsuse kommunikatsioonibüroo

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud