Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
adam gonzales 0 E8B11eVDc unsplash

Kruiisilaevad saastavad Euroopas rohkem, kui 1 miljard sõiduautot

Koroonapandeemia on möödas ja reisimine on Euroopas suures osas taastunud pandeemia-eelsele tasemele. Samal ajal, kui Euroopa valitsused mõtlevad aktiivselt piiranguid lennureisidele, on tähelepanu alt üsna välja jäänud, et Euroopas on veel üks erakordselt saastav transpordiliik, milleks on kruiisilaevad.

Euroopas transpordi ja keskkonnaga tegutsevaid valitsusväliseid organisatsioone ühendava Transport & Environment (T&E) poolt avaldatud uuring tõi välja, et kruiisilaevade poolt sadamates tekitatav keskkonnasaaste ületas eelmisel aastal pandeemia-eelse taseme. Võrreldes 2019. aastaga kasvas eelmisel aastal kruiisilaevade sadamates peatutud aeg ja ühes sellega tarbitud kütuse hulk ligi veerandi (23-24%) võrra, mille tulemusena kasvas oluliselt ka mitmete väga toksiliste saasteainete eritus.

T&E analüüs näitab, et aastal 2020 eraldasid Euroopas ristlevad 218 kruiisilaeva rohkem vääveloksiidi ühendeid, kui 1 miljard autot. Seda on 4,4 korda rohkem, kui on Euroopas sõiduautosid kokku. Seejuures on harjutud kruiisilaevade randumist pidama turismi edulooks.

d3b4a2f1a7260d50c001e7e385e19c3c65ba0a5b89JZMZsh

Euroopa sadamad, kus kruiisilaevad kõige rohkem õhku saastavad, on

Barcelona
Civitavecchia (Rooma)
Pireus (Ateena)
Palma de Mallorca
Lissabon
Barcelonas eraldasid kruiisilaevad ligi 3 korda rohkem vääveloksiidi ühendeid, kui kõik selle linna autod. Autodele kehtivad vääveloksiidi ühendite piirnõuded on 100 korda karmimad, kui samad nõuded kruiisilaevadele.

Kui 2019. aastal oli Euroopa kõige suurema saastega kruiisisadam Veneetsia, siis pärast 2021. aastal kruiisilaevade sisenemise keeldu on Veneetsia langenud 41. kohale. Kuid laevade keelamine ei pea tingimata olema ainus viis, kuidas saastet vähendada.

Alternatiiviks on sadamas saada mootorite asemel elektrit elektrivõrgust ja kasutada keskkonnasõbralikke kütuseid (mis vahel jällegi ei pruugi olla kaugeltki nii keskkonnasõbralikud, kui reklaamitakse). Kruiisilaevad kasutavad kütusena küll aina rohkem gaasi (LNG), mis on puhtam õhusaaste vaatest, kuid äärmiselt ebasõbralik kliimale, kuna mootorite eraldatav metaan aitab globaalsele soojenemisele üle 80 korra rohkem kaasa kui CO2. Uuringu koostajad võrdlevad naftalt gaasile üleminekut sellega, kui suitsetamine asendada alkoholi tarbimisega. Õhusaaste vähenemine on hea, aga mõju kliima soojenemisele on kohutav.

Euroopa kõige saastavam kruiisifirma on MSC Cruises, mille 19 laeva eraldasid 2022. aastal pea sama palju väävlit, kui Euroopa kõik 291 miljonit sõiduautot kokku. Järgnesid Costa Cruises ja Royal Caribbean Cruises.

Kui vaadata Tallinna sadamat, siis eelmisel aastal olime me Euroopas kruiisilaevade saastuse poolest 25 kohal. Meiega võrreldavad olid Korfu, Kopenhaageni ja Rostocki sadamad.

allikas: trip.ee

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud