Thursday , 19 September 2024
alarkaris

President Alar Karis kutsus valitsuse korrale

President Alar Karis ütles riigikogu töö patiseisu kommenteerides, et opositsioon ja koalitsioon peaksid hoiduma vastasseisu teravdamisest ja leidma praegusest olukorrast ühise väljapääsu.

“Ma näen paljude Eesti inimeste nõutust ja pettumust, et mis meie sisepoliitikas toimub, sest valitsus ja vastasrind on Toompeal nii karmis vastuseisus, kus mingiks leppimiseks ja kompromissiks enam ruumi ei näi,” ütles Karis. 

Karis märkis, et demokraatliku riigi opositsioon on valitsuse nõudlik partner, alternatiivide pakkuja, kuid teisalt peab parlamendienamusega koalitsioonile jääma võimalus oma poliitikat ellu viia. 

“Samas ei tähenda häälteenamus parlamendisaalis nagu koalitsioonil poleks kohustust oma otsuseid avalikult põhjendada ja selgitada tehtud valikuid, ka toetudes mõjuanalüüsidele ja kaasates huvirühmi. Siis on valitsuse otsused arusaadavad, avalikkuse ees läbi arutatud. Seda rõhutasin ka riigikogu uue koosseisu avaistungil tänavu aprillis ja seda tuleb üle korrata,” lausus Karis.

Karis avaldas nördimust selle üle, et viimasel ajal on riigikogu aruteludes kuulda olnud sõnu, mis rikuvad poliitilist kultuuri. “Minu jaoks on koalitsiooni ja opositsiooni suhetes oluline see, et vastastikku ei solvata ega hirmutata, teineteise kohta ei kasutata väljendeid, mille pärast tuleb hiljem piinlikkust tunda,” sõnas ta.

“Meenutan, et parlamendivalimisteni ei ole jäänud kolm kuud, vaid need valimised toimusid alles kolm kuud tagasi,” lisas ta.

Karis viitas, et risti erinevaid arvamusi on tekitanud valitsuse otsus siduda mitmete seaduseelnõude vastuvõtmine riigikogus usaldushääletusega.

“See on koalitsiooni võimalus ja oht samal ajal. Võimalus, et riigikogu töö ei kiiluks kinni, obstruktsioon ei annaks vetot vähemusele ja valitsus saaks otsustada. Oht on selles, et riigikogu osa ei kärpuks vaid otsustamiseks, kas ta usaldab valitsust, ja parlamentaarne asjalik arutelu soikub,” ütles Karis. 

“Viimaste valimiste eel nägin ka lubadust, et riigikogu keskenduks rohkem poliitilisele debatile ja täitevvõimu üle järele valvamisele. Ilus soov tugevdada parlamentarismi, aga kuidas seda päriselt teha? See saab olla koalitsiooni ja opositsiooni ühine tee,” lausus president. 

“Ma palun, et erakonnad hoiaksid meeles – küsimus on demokraatlikult valitud parlamendi usaldusväärsuses,” lõpetas Karis.

Riigikogus jätkus kolmapäeval juba kolmandat päeva valitsuse usaldusküsimusega seotud valitsuse algatatud perehüvitiste seaduse muutmise teine lugemine. Opositsiooni obstruktsiooni tõttu võib istung kesta neljapäeva hommikuni.

Err.ee

Vaata ka:

horoskoop

Horoskoop – Reede 20 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill): Täna on päev, mil oled täis energiat ja entusiasm,

politsei

Politsei juhatas patrullsõiduki sireenide ja telefoni abil metsast välja kaks eksinud marjulist

Eile, 18. septembri pealelõunal käivitas politsei Põlvamaal otsingu leidmaks kaht eakat naist, kes olid soos