Friday , 20 September 2024
Erakorralised uudised
Marko Mihkelson

Marko Mihkelson osaleb kuue riigi väliskomisjonide juhtide visiidil USAsse

Riigikogu väliskomisjoni esimees Marko Mihkelson osaleb alanud nädalal kuue riigi väliskomisjonide juhtide visiidil Ameerika Ühendriikidesse, et arutada NATO tippkohtumise eel NATO idatiiva tugevdamist ja Ukraina senisest laiemat toetamist.

Mihkelsoni sõnul osalevad Eesti, Leedu, Poola, Taani, Ühendkuningriigi ja Ukraina väliskomisjonide esimehed teisipäeval USA Kongressi välisasjade komitee Euroopa alamkomitee kohtumisel, et rääkida oma ootustest juuli algul Vilniuses toimuvaks NATO tippkohtumiseks. Tema sõnul ootab Eesti tippkohtumiselt tugevat toetust Ukrainale, sealhulgas kutset NATOga liitumiseks.

„Selleks, et aidata Ukrainal saavutada Venemaa üle strateegiline võit, tuleb jätkata agressiooni hinna tõstmist Venemaale ning võtta isiklikule vastutusele kõik Ukraina-vastase agressioonikuriteo süüdlased,“ ütles Mihkelson ning lisas, et tippkohtumisel Eestile oluliste teemade hulka kuulub ka heidutus- ja kaitsehoiaku jätkuv tugevdamine NATO idatiival ning kokkuleppe saavutamine NATO riikide kaitsekulutuste tõstmiseks.

Mihkelsoni sõnul tutvustab ta kohtumistel ka Riigikogu plaanitavat avaldust Ukraina vastu toime pandud agressioonikuriteo eest vastutusele võtmisest, mis jõuab täiskogus lõpphääletusele sel nädalal. Avalduse eelnõus märgitakse, et agressioonikuritegu on olemuslikult riigi juhtkonna poolt sooritatud kuritegu, ning nõutakse Ukraina-vastase agressioonikuriteo planeerijate, ettevalmistajate, vallapäästjate ja pidajate isiklikule vastutusele võtmist. Samuti kutsutakse eelnõus üles tõstatama rahvusvahelise eritribunali loomise küsimus kõigil kohtumistel teiste riikide valitsustega, kõigis rahvusvahelistes organisatsioonides, kus Eesti on liige, ja kõigil rahvusvahelistel foorumitel, kus Eesti osaleb.

Väliskomisjonide juhid kohtuvad esmaspäeval ja teisipäeval Washingtonis mitmete senaatorite ja kongresmenidega, samuti on neil plaanis kohtumised nii Välisministeeriumis kui ka erinevates mõttekodades.

USAst sõidab Mihkelson edasi Prantsusmaale, kus ta osaleb neljapäeval NATO idatiiva riikide seminaril Prantsusmaa Rahvusassamblees. Seminaril arutatakse koos Kesk- ja Ida-Euroopa riikide saadikutega nii Ukraina toetamist kui ka Euroopa uut julgeolekuarhitektuuri.

Vaata ka:

Loto Horoskoop – Laupäev 21 september 2024

Siin on Loto horoskoop 21. septembriks 2024, kus iga tähemärk saab inspiratsiooni, et valida lotonumbrid:

doctor g4be6b6acb 640

Tervise ja Heaolu Horoskoop: Laupäev 21 september 2024

Jäär (21. märts – 19. aprill) Tervise seisund: Täna tunned end energilisena ja aktiivsena. Suurenenud